Inspekcija tvrtki CE-ZA-R naložila poduzimanje hitnih mjera u svrhu sprječavanja daljnjeg onečišćenja okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/592d4f5e6a2ef.jpg

Inspekcija zaštite okoliša je zbog izbijanja požara obavila inspekcijski nadzor na lokaciji postrojenja CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o. u Zagrebu. Nadzor je proveden u suradnji s vodopravnom inspekcijom i inspekcijom zaštite od požara. Požarom je zahvaćen samo glomazni otpad.

Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja, a sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, inspekcija zaštite okoliša je odmah naredila tvrtki CE-ZA-R d.o.o. poduzimanje hitnih mjera u svrhu sprečavanja daljnjeg onečišćenja okoliša i osiguranja od neposredne opasnosti.

Naređena je zabrana zaprimanja novih količina svih vrsta otpada na lokaciju, sanacija opožarenog područja i zbrinjavanje otpada nastalog u požaru te zabrana rada postrojenja do opoziva nadležne protupožarne inspekcija.

O provedbi hitnih mjera inspekcija je obavijestila Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Također, prilikom očevida vodopravnog inspektora utvrđeno je da se voda koja se cijedila s opožarenog otpada preljeva u smjeru obližnjeg vodotoka, te je isti naložio postavljanje plutajuće brane na granici vizualnog onečišćenja kao i postavljanje vatrogasne crpne pumpe koja je tekućinu koja se izlila s lokacije prepumpavala natrag na podlogu platoa kako bi se spriječilo daljnje istjecanje vode u obližnji vodotok. Tvrtka CE-ZA-R je kontaktirala ovlaštenu tvrtku koja je interventno izašla na teren te uz poduzete mjere predložila i novu mjeru produbljivanja zemljanog kanala koji se prostire uz ogradu kako bi se dodatno spriječilo otjecanje vode u vodotok što je promptno i napravljeno. Ovlašteni laboratorij je jučer i danas uzeo uzorke vode za analizu otpadnih voda s kontrolnog okna, vode s piezometra, vode s obližnjeg vodotoka i vode iz ribnjaka, a isti su uzeti i od strane djelatnika Hrvatskih voda.

Vodopravni inspektor izvršio je očevid i tijekom današnjeg dana te je preventivno naloženo postavljanje dodatne brane između velikog i malog jezera obližnjeg ribnjaka kako bi se ograničilo područje eventualnog naknadnog onečišćenja nizvodno od predmetnog vodotoka, te je isto i učinjeno. Daljnje postupanje u svrhu primjerenih mjera sanacije odredit će se ovisno o rezultatima analize uzoraka vode.

Inače, Inspekcija zaštite okoliša ovog Ministarstva sukladno planu i programu rada, svake godine provodi redovit inspekcijski nadzor postrojenja CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o. Tvrtka CE-ZA-R d.o.o. posjeduje važeće dozvole za gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom. Zadnji koordinirani nadzor inspekcija zaštite okoliša zajedno sa suradnim inspekcijama (vodopravna, sanitarna, zaštita od požara, zaštita i spašavanje, elektroenergetska, oprema pod tlakom i zaštita na radu) obavila je dana 29. i 30.11.2016. godine na lokaciji postrojenja CE-ZA-R d.o.o. Inspekcijskim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti vezano za gospodarenje otpadom.



Stranica