Inicijativa za proglašenje Neretve parkom prirode

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57a883f4c93b4.jpg

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg je na poziv ekoloških te udruga za zaštitu kulturne baštine danas boravio u Metkoviću. S predstavnicima udruga, ujedno i vijećnicima u županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije razgovarao je o ponovnoj inicijativi za proglašenje Neretve parkom prirode.

Šiljeg je domaćine upoznao s procedurom proglašenja, te naglasio kako je još 2007. godine izrađena stručna podloga za zaštitu delte rijeke Neretve u kategoriji parka prirode. Međutim kako su tijekom javnog uvida pojedini predstavnici lokalne zajednice izrazili negodovanje i otpor donesen je zaključak da se zaustavi daljini postupak proglašenja.

Kao i tada, Ministarstvo i danas snažno podržava tu inicijativu, te usporedno i osnivanje javne ustanove za upravljanje tim područjem.

'Zbog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, uključujući i ptice, ali i rijetkih te ugroženih stanišnih tipova, područje delte Neretve osim što je u međuvremenu uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000, zaslužuje svaki oblik efikasne zaštite. Na istom području nalazi se i 5 posebnih rezervata i 1 značajni krajobraz, a čitava Delta Neretve je i Ramsarsko područje' - istaknuo je zamjenik ministra Šiljeg.

Šiljeg je posebno naglasio kako je nužno predstavnike lokalne zajednice upoznati s prednostima zaštite, u vidu razvoja specifičnih oblika gospodarskih djelatnosti i suživota čovjeka i prirode, što je na žalost u prethodnom postupku zanemareno.

Tijekom posjeta, zamjenik ministra Šiljeg obišao je i Jamu u Predolcu. Riječ je o najznačajnijem speleološkom objektu na području doline Neretve. Najveća vrijednost jame je bogatstvo i raznolikost vodene faune. Jama u Predolcu stanište je Dinarskog špiljskog školjkaša 'Congerie kusceri', jedinog školjkaša koji živi u podzemlju.

 



Stranica