Info dan Inovacijskog fonda u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/naslovna.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u suradnji s Glavnom upravom za klimu Europske komisije, Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) i Hrvatskom gospodarskom komorom, organiziralo prvi Info dan Inovacijskog fonda u Republici Hrvatskoj.

Inovacijski fond je financijski mehanizam uspostavljen u okviru Direktive za EU sustav trgovanja emisijama za razdoblje kojim je do 2030. osigurano oko 38 milijardi eura potpore za komercijalnu demonstraciju inovativnih tehnologija s niskim udjelom ugljika, s ciljem plasiranja na tržište industrijskih rješenja za dekarbonizaciju Europe i potporu njezinom prijelazu prema klimatskoj neutralnosti.

Cilj Inovacijskog fonda je pomoći tvrtkama da ulažu u čistu energiju i industriju kako bi potaknuli gospodarski rast, stvorili lokalna radna mjesta i ojačali europsko tehnološko vodstvo na globalnoj razini.

Sredstvima Inovacijskog fonda moguće je financiranje do 60% kapitalnih i operativnih troškova kod velikih projekata (za projekte s kapitalnim izdacima iznad 7,5 milijuna eura) i do 60% kapitalnih troškova malih projekata (za projekte s kapitalnim izdacima ispod 7,5 milijuna eura).

U jutarnjem dijelu Info dana, predstavnici Europske komisije i CINEA predstavili su uvjete trećeg poziva za velike projekte koji će biti otvoren od 16. ožujka 2023. i vremenske okvire ocjenjivanja zaprimljenih prijedloga i dodjele bespovratnih sredstava. Tvrtka Newheat kojoj je odobreno financiranje iz drugog poziva Inovacijskog fonda za male projekte u 2022. godini podijelila je sa sudionicima svoja iskustva u postupku prijave projekta za financiranje.

U drugom dijelu Info dana održali su se orijentacijski dijalozi promotora potencijalnih projekata koji će se prijaviti za financiranje iz Inovacijskog fonda s predstavnicima Europske komisije i CINEA. Cilj dijaloga bio je usmjeravanje potencijalnih prijavitelja i njihovoj prikladnosti za prijavu na Inovacijski fond pri čemu su se dala pojašnjenja u vezi službenih uputa za prijavitelje.

Stranica