Hrvatski i talijanski ministar okoliša o problemu onečišćenja mora otpadom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a60d78f027d0.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Rimu na trećem sastanku Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Hrvatsko izaslanstvo u Rimu predvodi potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, a uz nju na sastanku Koordinacije sudjeluju ministar Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli te državni tajnici iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva unutarnjih poslova.

Koordinacijski odbor je uspostavljen temeljem Memoranduma o suradnji koji su u siječnju 2009. godine potpisali hrvatski i talijanski ministri vanjskih poslova i koji uspostavlja pravni okvir za ostvarivanje široke institucionalne suradnje u područjima vanjskih poslova, gospodarske i industrijske suradnje, infrastrukture, prometa, poljoprivrede, znanstvenih istraživanja, zaštite okoliša i energetike.

Hrvatski i talijanski resor okoliša predstavljali su ministri Tomislav Ćorić i Gian Luca Galletti. Ministar Ćorić je nakon sastanka kazao kako se hrvatska i talijanska strana snažno zalažu za provedbu Agende za održivi razvoj do 2030. godine i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Među važnim temama sastanka bilo je i onečišćenje Jadranskog mora otpadom. Ministar Ćorić je naglasio kako je hrvatska strana predložila nastavak aktivnosti na proglašenju Jadrana posebno osjetljivim morskim područjem, a talijanska strana podupire inicijativu.

„Obzirom na rastući i prekogranični problem morskog otpada u Jadranu te na međunarodne obveze država, pozvali smo Italiju na razmatranje mogućnosti razvoja programa za zajedničku stručnu i tehničku pomoć drugim državama Jadrana za rješenje onečišćenja mora izvorima s kopna i brodova“ – istaknuo je ministar Ćorić.



Stranica