Hrvatska prva država na svijetu koja je završila projekt ukidanja potrošnje HCFC-a, jedne od tvari koje oštećuju ozonski sloj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5672934f469b7.JPG

'Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja. Protokol čijom je provedbom postignuto značajno smanjenje tvari koje oštećuju ozon ove je godine obilježio 28 godina postojanja. Potpuni oporavak ozona očekuje se već sredinom ovog stoljeća. I Hrvatska uspješno sudjeluje u provedbi protokola. Prva smo država na svijetu koja je završila projekt ukidanja potrošnje halogeniranih klorofluorougljikovodika koji su jedna od najštetnijih tvari po ozon' – izjavila je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac na današnjem predstavljanju rezultata projekta 'Ukidanje potrošnje halogeniranih klorofluorougljikovodika (HCFC) u Hrvatskoj' u Zagrebu.

U realizaciji projekta koji je započeo 2010. sudjelovali su Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO), Ministarstvo financija - Carinska uprava, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslihi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Realizacijom projekta Hrvatska je ukinula potrošnju HCFC-a 26 godina prije roka određenog Montrealskim protokolom.

Projektom 'Ukidanja potrošnje HCFC-a u Hrvatskoj', kojeg su financirali UNIDO i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zamijenjeno je 13 rashladnih uređaja u bolnicama i javnim institucijama koje su koristili tvar koja oštećuje ozonski sloj. Primjerice, nove uređaje dobili su HNK Split, KBC Sestre Milosrdnice i drugi. A zamjena štetne radne tvari prirodnom, tzv. retrofiting, obavljena je u rashladnim uređajima Galerije Klovićevi dvori, upravne zgrade Nacionalnog parka Brijuni i Općoj bolnici dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda. Do kraja 2015. planirana je i zamjena radne tvari koja oštećuje ozon u još 19 uređaja u javnim institucijama. U tim će se uređajima ubuduće koristiti tvari koje nisu štetne po ozon.

U sklopu projekta Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je doniralo 8 demonstracijskih klimatizacijskih uređaja s prirodnom radnom tvari srednjim strukovnim školama za izobrazbu učenika. Demonstracijski klimatizacijski uređaji dodijeljeni su srednjim strukovnim školama u Velikoj Gorici, Osijeku, Koprivnici, Imotskom, Varaždinu, Novoj Gradišci, Rijeci i Metkoviću. Nabava ovih uređaja omogućit će učenicima da se obuče kako bi mogli instalirati i servisirati uređaje koji počivaju na novim tehnologijama, a koji će u dogledno vrijeme u potpunosti zamijeniti postojeće klimatizacijske uređaje koji koriste štetne tvari. Organizirana je i obuka profesora za rad s tim uređajima.

Temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj, u posljednjih 15 godina odobreno je i provedeno više od 25 projekata za ukidanje potrošnje ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna koje su financirali Multilateralni fonda za provedbu Montrealskog protokola i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Mjere koje su predviđene Protokolom predviđaju ukidanje korištenja uređaja s tvarima koje oštećuju ozonski sloj te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Od 2010. potpuno je zabranjena uporaba CFC-a, halona i ugljiktetraklorida. Ti su plinovi najviše korišteni u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, protupožarnim sustavima i aparatima te laboratorijima. U gotovo tri desetljeća postojanja Montrealskog protokola postignut je veliki uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na naše zdravlje i okoliš. Montrealski protokol spriječio je milijune slučajeva raka kože i desetke milijuna slučajeva očne mrene.

 



Stranica