Hrvatska postigla najviši skok na IMD-ovoj ljestvici konkurentnosti

Slika /slike/informacija.jpg
Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausannea objavio je izvješće o globalnoj konkurentnosti za 2022. godinu u kojem je Hrvatska zauzela 46. mjesto, što je rast za 13 mjesta u odnosu na prošlu godinu. 
Time je Hrvatska ostvarila najveći pozitivni pomak od svih zemalja koje su obuhvaćene mjerenjem, dok je prvo mjesto ove godine zauzela Danska.
 
Hrvatska je u novom izvješću zabilježila rast po svim indikatorima konkurentnosti, a najveća poboljšanja zabilježena su u području gospodarskih rezultata te u efikasnosti javnog i poslovnog sektora.
 
Dobro makroekonomsko upravljanje, učinkovito korištenje sredstava iz fondova Europske unije te reforma javnog sektora, prvenstveno u području dostupnosti i digitalizacije javnih usluga prema građanstvu i poduzetništvu, značajno su doprinijeli ovom pozitivnim iskoraku na ljestvici Svjetskog centra za konkurentnost.
 
Rezultati ovogodišnje ankete IMD-a provedene među višim rukovoditeljima u gospodarstvu (prosječno se anketira 100 rukovoditelja po gospodarstvu) ukazuju kako naši gospodarstvenici kao 5 ključnih pozitivnih čimbenika u hrvatskom gospodarstvu percipiraju visokokvalificiranu radnu snagu, pouzdanu infrastrukturu, visoku razinu obrazovanja, troškovnu konkurentnost te pristup financiranju.
 
Ovakvi rezultati pokazuju iznimnu otpornost hrvatske ekonomije i mogućnost brzog oporavka što daje velik otpimizam, pogotovo kad se uzmu u obzir egzogeni šokovi u posljednje dvije godine, pandemiju bolesti COVID-19 i potrese u Hrvatskoj.
 
Nastavak unaprjeđenja poslovne i investicijske klime kroz smanjenje troškovnog i administrativnog opterećenja poduzetnika u Republici Hrvatskoj prioritet je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u nadolazećem periodu.
 
Više informacija o izvješću dostupno je na poveznici: https://www.imd.org/centers/world-competitiveness-center/rankings/world-competitiveness/.
 

Stranica