Greenpeace simbolički uručio Ministarstvu prikupljene potpise za zabranu laganih plastičnih vrećica

Slika /slike/Vijesti/Greenpeace.jpg
Neovisna globalna ekološka organizacija Greenpeace u srijedu je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja simbolično predala peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica koju je potpisalo 65.000 građana. U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su se s predstavnicima Greenpeacea sastali pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak, pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer i savjetnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Kristina Posilović.

Greenpeace peticijom želi potaknuti Ministarstvo na usvajanje zabrane plastičnih vrećica, ali i na ambicioznu implementaciju europske legislative o jednokratnoj plastici koja se tematizira u Prijedlogu Zakona o gospodarenju otpadom koji je trenutno na e-savjetovanju.

Programska voditeljica u Greenpeaceu Petra Andrić simbolički je uručila pomoćnici ministra Anamariji Matak peticiju s prikupljenih 65 000 potpisa.

"Ova peticija dolazi u pravom trenutku jer je na javnom savjetovanju novi zakon o gospodarenju otpadom, u kojem će se prenijeti dio europske direktive o jednokratnoj plastici. I mi ovdje pozivamo sve građane da se uključe i daju svoje mišljenje putem e-savjetovanja, a krajnji cilj je da se u ovom odmicanju od jednokratne plastike ne prebacimo na druge materijale za jednokratno korištenje poput papira, već da se okrenemo višekratnim i održivim rješenjima“ naglasila je Andrić.

"Drago nam je da su građani prepoznali namjeru Ministarstva. Mi smo prijedlogom Zakona koji je trenutačno na savjetovanju dali prijedlog da se od 1. srpnja 2021. godine, dakle sljedeće godine, zabrani stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica", istaknula je Matak te dodala kako prijedlog Zakona sadržava i druga rješenja poput zabrane određenoga dijela jednokratnih plastičnih proizvoda. Isto tako, poručila kako je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja izuzetno važno da tijekom rada na ovom Prijedlogu Zakona surađuju upravo s udrugama civilnim društva.

"Velike količine plastike završavaju u okolišu i pronalaze put do mora koja postaju najveća odlagališta otpada na svijetu. Ugrožavaju morske životinje i također dospijevaju u hranidbeni lanac" naglasila je Andrić pritom iskazavši zadovoljstvo što Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja promišlja na istom tragu, u cilju stvaranja ekološki osviještene Hrvatske.

Stranica