Gradu Osijeku isporučeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Slika /slike/Vijesti/Osiejk spremnici1.jpg
Ministar gospodarstava i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na primopredaji 550 spremnika za biootpad Gradu Osijeku. Riječ je o prvom dijelu isporuke za Grad Osijek od ukupno 31.600 komada spremnika za plastiku i biootpad vrijednih 7,8 milijuna kuna. 
 
Uz ministra Ćorića sa suradnicima, događaju su prisustvovali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota i Davor Vić, direktor tvrtke UNIKOM d.o.o. za komunalno gospodarstvo.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sklopilo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava iznosi 370.480.802,09 kuna, od čega je 85% sredstava, odnosno 314.909.531,78 kuna osigurano iz europskih Strukturnih i investicijskih fondova, a ostatak od 15% investicije osiguravaju jedinice lokalne samouprave.
 
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je proveo objedinjeni postupak javne nabave za 407 jedinica lokalne samouprave koje su iskazale interes za nabavu spremnika te je nabavljeno ukupno 1.230.695 komada spremnika, raznih vrsta i zapremina.
 
U okviru tog projekta, danas su isporučeni spremnici za biootpad za Grad Osijek.
 
„Milijun i 230 tisuća spremnika za preko 400 jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale na ovaj natječaj omogućit će građanima odvojeno odlaganje otpada. Naravno da naš posao tu ne staje. Ciljevi su tu ne samo da se ispune nego da se i nadmaše“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
Ministar je pohvalio Grad Osijek na naporima koje ulažu u uspostavu sustava gospodarenja otpadom te je naglasio kako je to jedini pravi put kojim svi trebaju ići.
 
„Ono što je najvažnije za postizanje rezultata je podrška i odgovorno ponašanje građana. A građani koji su ujedno i korisnici komunalne usluge bit će dodatno motivirani razdvajati otpad ako im infrastruktura bude što dostupnija. Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koju je Fond proveo za 407 jedinica lokalne samouprave omogućiti će svima da razdvajaju otpad na kućnom pragu“, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.
 
Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota naglasio je kako Grad Osijek sustavno ulaže u gospodarenje otpadom.
 
„Vrijednost ovog projekta nabave spremnika je gotovo 8 milijuna kuna od čega je 85% sredstava iz EU fondova, a 15% sufinancira Grad Osijek. U proteklom razdoblju smo, uz jedno postojeće, izgradili još dva reciklažna dvorišta, a trenutno smo u fazi izgradnje i četvrtog reciklažnog dvorišta. Krajem listopada je završen i projekt izobrazno-informativnih aktivnosti. Pokazali smo da imamo napredak i pojačani kontinuitet rada u gospodarenju otpadom“, rekao je Piližota.​

Stranica