Građani prepoznali koristi od projekata energetske učinkovitosti

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5584086110a97.JPG

"Zahvaljujući pojednostavljenoj proceduri i bespovratnim državnim poticajima od 40 do 80% interes građana za program energetske obnove obiteljskih kuća iznimno je velik. U samo mjesec i pol dana zaprimljeno je gotovo 4.000 zahtjeva, a već je odobreno sufinanciranje obnove 1.024 kuće. To pokazuje da građani prepoznaju koristi ovog programa koje će direktno osjetiti u svom domu kroz smanjenje režija i veću ugodnost stanovanja. A istovremeno čine dobro za okoliš i za gospodarstvo jer radove izvode domaće tvrtke i obrtnici" – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na sinoćnjoj tribini za građane u Susedgradu.

Zamjenik ministra Dokoza i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti Sven Müller građanima su prezentirali projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje ove godine osigurano 600 milijuna kuna. Nakon tribina u preko 30 gradova diljem Hrvatske na kojima su građanima predstavljeni programe energetske učinkovitosti, organizirano je i 7 tribina u samom gradu Zagrebu, a sinoćnja koja je održana u Susedgradu bila je ujedno i posljednja.

Fokus tribine bio je na Programu energetske obnove obiteljskih kuća i koristima koje taj program ima za građane, okoliš i gospodarstvo.

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća otvoren je 30. travnja 2015. godine, a novost je ove godine bila pojednostavljena dokumentacija, mogućnost prijave iz svakog dijela Hrvatske i to direktno u Fond te uvođenje certifikatora kojeg plaća Fond.

Samo do 15. lipnja, odnosno u mjesec i pol dana trajanja javnog poziva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio je gotovo 4.000 zahtjeva za energetsku obnovu kuća.

Do sada je već odobreno sufinanciranje obnove 1.024 kuće za koje vrijednost radova iznosi oko 76 milijuna kuna, a Fond će ih sufinancirati sa 51 milijun kuna. Prosječno sufinanciranje Fonda po kući iznosi 53.000 kuna.

Građanima je ove godine bilo namijenjeno više programa energetske obnove za koje su mogli dobiti bespovratne državne poticaje – od obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada do sufinanciranja kupovine energetski učinkovitih kućanskih uređaja za koje su poticaji od 800 kuna za kupnju 10.000 uređaja iskorišteni u samo 9 dana, kao i kupovine električnih i hibridnih vozila za koje je javni poziv zatvoren u manje od dva mjeseca, a ukupno je kupljeno 506 vozila koje je Fond sufinancirao sa 18,4 milijuna kuna.

 



Stranica