Grad Supetar projektom 'Zeleni Brač' ujedinio sve općine na otoku u misiji edukacije o važnosti razdvajanja otpada od najranije dobi

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54870a3232e7f.JPG

'Život na otoku nekome sa strane može izgledati idilično, jer vidi sunce, more i slike plaža punih gostiju u ljetnim mjesecima, no otoci imaju svoje specifičnosti s kojima se moraju nositi, potrebe i izazove. Zato sam danas na Braču, razgovaram s predstavnicima lokalne samouprave Supetra, Bola, Milne, kako bismo vidjeli što se radi vezano uz resor koji vodim i što je potrebno učiniti kako bismo omogućili razvoj i veću kvalitetu života otočana. Na Braču sufinanciramo projekte gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedne gotovo 7 milijuna kuna. Ti projekti donose višestruke koristi. Oni znače poslove za domaće tvrtke i obrtnike, povećanje kvalitete života i uštede za naše sugrađane te čisti okoliš.' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Supetru na Braču.

Ministar Zmajlović održao je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave: gradonačelnicom Supetra, Ivanom Marković sa suradnicima iz Grada, predsjednikom gradskog vijeća Supetra, Perom Maričićem sa suradnicima, načelnikom Bola, Tihomirom Marinkovićem i načelnikom Milne, Franom Lozićem te direktorima gradskog komunalnog društva Supetar, Zoranom Marinelićem i komunalnog društva za otok Brač, Nišom Tomichem. Teme sastanka bile su gospodarenje otpadom i projekti energetske učinkovitosti.

Govoreći o gospodarenju otpadom, ministar je istaknuo da uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom nema alternative ako želimo prestati sa slikama odlagališta s kojih se šire neugodni mirisi a ptice i druge životinje raznose smeće. Promjene koje se događaju u zadnjih dvije i pol godine ogromne su u odnosu na prethodnih desetak godina i s punim pravom možemo reći da su one tektonske.

'Nakon deset godina stagnacije na svim područjima, u samo dvije godine napokon se zaista vide značajni pomaci u razvrstavanju otpada - u posljednjih dvije i pol godine Fond je sufinancirao projekte izgradnje reciklažnih dvorišta, mobilnih jedinica, nabave komunalne opreme ukupne vrijednosti čak 400 milijuna kuna. Ove investicije u samo 2 godine značajno premašuju vrijednost investicija u proteklih 8 godina zajedno, tijekom dva mandata prethodnih vlada. Sanacije odlagališta su nakon godina stagnacije ponovo krenule, kao i aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom. Ovo pokazuje da napokon postoji stvarna politička volja za promjene.' – rekao je ministar Zmajlović.

Primarna selekcija pokrenuta je i na otoku Braču.

'Nabavlja se komunalna oprema vrijedna 2,3 milijuna kuna koju sa 60% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Supetar i ostale bračke općine povlače i značajna sredstva za projekte energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost projekata energetske učinkovitosti iznosi 4,5 milijuna kuna, od čega također 60% osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove jeseni pokrećemo i projekt 'Zeleni Brač' na koji sam osobito ponosna jer je Supetar uspio ujediniti sve otočke općine u zajedničkom programu edukacije o važnosti razvrstavanja otpada od najranije dobi.' - istaknula je gradonačelnica Ivana Marković.

Na Braču je do sada sanirano i zatvoreno 7 odlagališta, a za još 2 - Košer u Pučišćima i Kupinovicu u Supetru priprema se dokumentacija za sanaciju. Cjeloviti sustav zaživjet će izgradnjom pretovarne stanice i Centra za gospodarenje otpadom Lećevica za cijelu županiju.

Dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima i općina Milna.

'Sklopili smo ugovor o obnovi javne rasvjete po načelima energetske učinkovitosti. Zamijenit ćemo 347 rasvjetnih tijela svjetiljkama u tehnologiji visokotlačnog natrija i LED tehnologiji. Očekujemo uštede u troškovima, a šaljemo i dobru poruku jer primjerom općine skrećemo pozornost i našim sugrađanima na koristi od korištenja obnovljivih izvora energije i energetski učinkovitih tehnologija.', dodaje načelnik Milne, Frane Lozić.

Planove u takvom smjeru imaju i u Bolu pa načelnik Tihomir Marinković navodi: 'Iz Fonda smo dosad dobili sredstva za tri projekta vrijedna 470.000 kuna, od čega Fond snosi 200.000 - obnovu dijela vanjske rasvjete, polupodzemne kontejnere, kante za odvojeno pokupljene otpada čime smo pokrili dvije trećine ukupnih potreba općine, a nadamo se da ćemo iduće godine pokriti i zadnju trećinu. Isto tako, na jesen se planiramo prijaviti za nabavu malog komunalnog vozila za uklanjanje otpada s ulice za općinu Bol.'

O istim temama, gospodarenju otpadom i energetskoj učinkovitosti ministar Zmajlović će sutra razgovarati na sastanku s čelnicima jedinica lokalne samouprave na Korčuli.



Stranica