Gotovo 600 tisuća radnika koristi mjere koje je u funkciju stavila Vlada RH

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/min Horvat VRH.png
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je nakon današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske da bi se uskoro moglo razmotriti popuštanje nekih mjera vezanih uz gospodarstvo, uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

"Pokušavamo u dogovoru s epidemiološkom službom, relaksirati i omogućiti da poduzetnici u nekim segmentima hrvatskog gospodarstva nastave sa svojom gospodarskom aktivnošću", kazao je tom prilikom ministar Horvat.

Vjeruje kako će premijer Plenković sljedeći tjedan izići s prijedlogom relaksacije određenih mjera, u skladu s dogovorom s epidemiolozima.

Horvat je kazao da gotovo 600 tisuća radnika koristi mjere koje je u funkciju stavila Vlada. Prema njegovim riječima, to pomaže da poduzetnici zadrže radnike.

"Svjesni smo da određeni broj radnih mjesta nećemo moći sačuvati, otprilike 19.000 koji su u dva mjeseca završili na HZZ-u, no to je puno manje nego da smo kroz ovakvu situaciju prolazili bez Vladinih mjera", rekao je ministar Horvat.

Uskoro odluka o ukidanju ili smanjenju dijela parafiskalnih nameta

Otkrio je i da bi 15. ožujka, da nije bilo koronavirusa, na sjednici Vlade bio četvrti akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, zajedno s drugim akcijskim planom liberalizacije usluga i prvim akcijskim planom ukidanja djela i umanjenja iznosa koje poduzetnici plaćaju za parafiskalne namete.

Najavio je kako će se odrediti koji od 448 parafiskalnih nameta ne financiraju ni jednu investiciju. Radi se, kako je objasnio, o analizi koji prihodi u državnom proračunu ili jedinicama lokalne ili područne samouprave bez većih trzavica mogu biti ukinuti ili njihov iznos drastično smanjen.
 

Stranica