Gotovo 3 milijuna kuna dodijeljeno za tradicijske i umjetničke obrte

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/Tradicijski i umjetnički obrti naslovna.JPG

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta svečano su uručeni ugovori korisnicima programa "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2019. godinu. Vrijednost ovog programa je 3.000.000,00 kuna, a ukupno je dodijeljena 71 potpora, u iznosu od 20.000,00 do 50.000,00 kuna.

Potpore je korisnicima prigodno uručio ministar Darko Horvat, koji je tom prilikom istaknuo kako hrvatsko obrtništvo, osobito tradicijsko i umjetničko, opstaje zahvaljujući velikom trudu pojedinaca koji svojim radom, idejama i znanjem stvaraju proizvode i usluge neizmjerne vrijednosti. "Siguran sam da ove potpore odlaze u prave ruke i da ćete ih dobro iskoristiti sa svrhom daljnjeg razvoja svog poslovanja. Namjerno spominjem ruke jer i kampanja kojom promoviramo srednje strukovno obrazovanje kod naših mladih ljudi govori o tome da gdje su ruke, ima i struke. Zbog toga je važno i da sva ta znanja i vještine koje naši obrtnici posjeduju budu prenesena na buduće generacije", naglasio je ministar Horvat.

Za uspješne prijavitelje koji su ostvarili pravo na potporu osigurat će se dodatnih milijun kuna

Za ovu godinu ukupno su zaprimljene 294 prijave, od čega je 251 prijava bila administrativno pozitivno ocijenjena. Iz tog je razloga ministar najavio kako će se osigurati i dodatnih milijun kuna kako bi su potpore dodijelile i onima koji su zbog ograničene alokacije ostali 'ispod crte'. "Naša je namjera i vizija da za svaki natječaj osiguramo dovoljno sredstava, bilo europskih ili nacionalnih, kako bismo poduprli sve one projekte koji su zadovoljili postavljene kriterije", istaknuo je ministar.

Bespovratna sredstva iz ovog programa bila su namijenjena mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge), a mogla su se koristiti za: ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda ili usluga, prilagodbu, uređenje i poboljšanje poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva, marketinške aktivnosti i ulaganje za izlazak na nova tržišta te za sufinanciranje troškove komunalne naknade za poslovni prostor, spomeničke rente te naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Stranica