Fond osigurao 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa

Slika /slike/sjednica VRH naslovna.jpg
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela zaključak kojim će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Obrazlažući prijedlog kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ministar Tomislav Ćorić je istaknuo kako se radi o iznimno teškoj situaciji koja je zadesila stanovnike krajeva koji su teško pogođeni potresom. Iz tog razloga sva pomoć države kroz razna provedbena tijela pa tako i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ide u pravcu da se što prije saniraju posljedice štete kako bi se nakon toga moglo pristupiti obnovi tih područja. Fond će tako za početak osigurati po 10 milijuna kuna za sanaciju štete na potresom pogođenim područjima. 

Vlada Republike Hrvatske je kao interventnu pomoć u ublažavanju i saniranju posljedica potresa trima županijama ukupno uputila 120 milijuna kuna – 100 milijuna kuna najteže pogođenoj Sisačko-moslavačkoj, a po 10 milijuna Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.  Na današnjoj sjednici je rečeno kako je ovo samo prvi korak te da se računa i na sredstva europskih fondova, a spremnost na pomoć su iskazale i brojne međunarodne financijske institucije.

„Ovo je prilika da Hrvatska pokaže veliko srce, to se već osjetilo. Posebno cijenimo ljude koji daju pomoć i preporučujemo da ta pomoć ide putem civilne zaštite i Hrvatskog crvenog križa da pomoć dođe i do najmanjeg sela, zaseoka i mjesta”, rekao predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 

Stranica