Električnim i solarnim vozilima do manje potrošnje fosilnih goriva i čišćeg zraka

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55716c4f9a5b2.jpg

"Danas obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša koji je ove godine posvećen održivom razvoju. Ovaj sajam, na kojemu su uz električna izložena i solarna vozila koja su izradili učenici srednjih škola, prilika je za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i to kroz poticanje čistijeg transporta i manje potrošnje fosilnih goriva. Električnim i solarnim vozilima koja danas ovdje vidimo čuva se okoliš, smanjuju se štetne emisije i osigurava čišći zrak" - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Sisku.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u Sisku je danas otvoren 1. Sajam električnih i solarnih vozila. Na Sajmu su izložena gotovo sva električna i hibridna vozila dostupna u Hrvatskoj, a posebnost Sajma bila su izložena solarna vozila koja su izradili učenici srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Učenici će se sutra sa svojim solarnim automobilima natjecati na 3. utrci solarnih vozila. Za utrku je prijavljeno 10 ekipa srednjih škola iz Siska, Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Kutine, Velike Gorice, Slunja, Rijeke, Gospića i Zadra. Nositelj ovih projekata je Tehnička škola Sisak.

"Ovo je ono o čemu govorimo kada spominjemo zelene tehnologije. Ovi učenici danas već znaju napraviti solarno vozilo, a sutra će biti ti koji će raditi u proizvodnji ili servisiranju ekološki prihvatljivih vozila" - istaknuo je ministar Zmajlović.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 100 zemalja svijeta. Tog se datuma obilježava godišnjica Konferencije Ujedinjenih naroda održane 1972. godine u Stockholmu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Ministar je naglasio da je Svjetski dan zaštite okoliša prilika za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša kojemu mogu doprinijeti svi građani - kroz odgovorno postupanje sa otpadom i razvrstavanje od kućnog praga, racionalno korištenje prirodnih resursa, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Samo ove godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti sa 600 milijuna kuna.

Odaziv pokazuje da građani prepoznaju koristi od projekta zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

U samo dva mjeseca trajanja javnog poziva utrošeno je svih planiranih 15 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke te su osigurana i dodatna sredstva. Ukupno je odobreno sufinanciranje 506 vozila sa 18,4 milijuna kuna. Posebno je važno istaknuti da je ove godine, u odnosu na lani, za 3,5 puta više odobrenih zahtjeva za električna vozila – njih ukupno 179.

U prvih mjesec dana trajanja javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća kroz koji građani uz bespovratne državne poticaje mogu obnoviti fasade, zamjeniti stolariju, ugraditi kondenzacijske kotlove ili solare, stiglo je već 1.916 zahtjeva, što je više nego cijele prošle godine.

U srijedu, 3. lipnja, krenuo je i javni poziv za kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja, a građani su u prva dva dana kupili gotovo 2.000 uređaja uz državne poticaje.

Svim ovim projektima doprinosi se održivom razvoju. Čuva se okoliš, smanjuju emisije stakleničkih plinova i doprinosi ublažavanju klimatskih promjena te se štedi energija. Za građane to znači manje režije i veću kvalitetu života, a za gospodarstvo poslove i radna mjesta.



Stranica