Državni tajnik Šiljeg na predstavljanju projekta zbrinjavanja baliranog otpada u Varaždinu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20220706-WA0015.jpg
U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak i konferencija za medije na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mario Šiljeg, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i v. d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.
 
Tom je prigodom potvrđeno kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt zbrinjavanja bala vrijedan 190 milijuna kuna podržati s 40% sredstava, odnosno 76 milijuna kuna.     
 
Državni tajnik Mario Šiljeg je naglasio kako ne postoje prepreke što se tiče okolišnog dijela programa sanacije. „U ožujku ove godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dalo je pozitivno mišljenje na program sanacije, odnosno na mjere koje su navedene u programu sanacije u skladu sa Zakonom o gospodarenjem otpadom. Grad Varaždin sada treba provesti ovaj proces do kraja. Ministarstvo, Fond i Vlada osigurat će 40 posto bespovratnih sredstava za provođenja ovog projekta i bitno je naglasiti da svi akteri na političkoj sceni u Varaždinskoj županiji, od župana, gradonačelnika i koalicijskih partnera i svi želimo što prije da se ovaj proces dovrši do kraja. Kroz sve prethodne godine izborili smo da stavka sanacije ove onečišćene lokacije Brezje bude u programu rada Fonda za zaštitu okoliša, iako smo bili svjesni da se novac neće moći utrošiti u to vrijeme upravo zbog ovih okolišnih dokumenata koje je trebalo ishoditi i koji su sada ishođeni. No, ni u jednom trenutku nismo odustali od rješavanja ove problematike. Upravni odbor Fonda i Vlada Republike Hrvatske će donijeti konačnu odluku, za koju nema razloga da bude negativna, u trenutku kada se prethodna procedura uskladi sa Zakonom o javnoj nabavi i provede i tu smo da podržimo ovaj projekt do kraja.“ Dodao je kako projekt uključuje i važnu mjeru, a to je sanacija tla.
 
Gradonačelnik je zahvalio svima koji su prepoznali važnost rješavanja ove ekološke katastrofe u gradu Varaždinu - od Vlade RH, župana, pa do predstavnika Fonda. „Prošlo je 17 godina od kada su bale u Brezju, od kada je tamo gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada i jedna je to od najvećih ekoloških crnih točaka u Republici Hrvatskoj. Sada je na nama, na Gradu Varaždinu, da provedemo postupak javne nabave.“ istaknuo je Bosilj, uz napomenu da je Grad već pripremio ponude od banaka.
 
Alenka Košiša Čičin-Šain pohvalila je dosadašnju suradnju Fonda i Grada Varaždina, nakon što se Grad obratio Fondu za sufinanciranje ovog projekta. „Za početak su utvrđeni preduvjeti koji omogućuju da se Fond uključi u projekt, sve smo provjerili i prošli kroz obimnu tehničku dokumentaciju. Projekt je dobio pozitivna mišljenja i suglasnosti resornih ministarstava, čime su se stekli uvjeti da ga podržimo sa 40% sufinanciranja, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu sufinanciranja takvih projekata za jedinice lokalne samouprave. Za projekt zbrinjavanja 95,8 tona, odnosno 125 tisuća komada bala vrijedan 190 milijuna kuna, Fond će osigurati do 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svi smo svjesni činjenice da je to ogroman zalogaj za Grad Varaždin, kako ekološki tako i financijski, i jasno nam je da se bez pomoći države ne može riješiti. Nakon provedene javne nabave, onaj tko dobije posao, dat će svoj prijedlog rješenja deponiranja i ekološkog zbrinjavanja bala“, rekla je v. d. direktorica Košiša Čičin-Šain.

Stranica