Državni tajnik Milatić sudjelovao na konferenciji "WindEurope"

  • Slika /slike/Vijesti/2022/WhatsApp Image 2024-03-22 at 12.18.40 – kopija.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od 20. do 22. ožujka u španjolskom gradu Bilbau održava se najvažniji godišnji događaj organizacije WindEurope koja okuplja preko 500 članova iz čitavog lanca vrijednosti energije vjetra. Trodnevne prezentacije i konferencija okupile su više od 12.000 sudionika, 520 tvrtki izlagača, 14 ministara i 400 drugih govornika iz politike, industrije i akademske zajednice. Pod sloganom „Naš vjetar, naša vrijednost - Stvaranje vrijednosti za Europu, živjeti u skladu s europskim vrijednostima“ ovaj događaj ima za cilj istražiti vrijednost energije vjetra za radna mjesta, zaštitu prirode, energetsku sigurnost, gospodarsku konkurentnost, lokalne zajednice, kao i ostale srodne teme. 

Na panelu o pristupu mreži za vjetroelektrane drugog dana događaja sudjelovao je državni tajnik Ivo Milatić. Raspravljalo se o tri glavna problema s kojima se vjetroelektrane suočavaju gotovo posvuda u Europi kako bi dobile pristup mreži, a to su na vrijeme isplaniran i dostupan zadovoljavajući kapacitet mreže, pravovremeno priključenje na mrežu i nepredvidivo povećanje ograničenja pristupa mreži.

Prema podacima organizacije WindEurope vjetar čini 19 posto ukupne električne energije koja se troši u Europi. EU želi da 2030.godine iznosi 35 posto, što.znači gotovo udvostručenje količine energije vjetra u sljedećih 7 godina.

Stranica