Državni tajnik Milatić otvorio Info centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru

  • Slika /slike/Vijesti/2022/DSC_5697.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Info centra o radioaktivnom otpadu u Dvoru.
Sadržaj Info centra predstavio je Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje NEK, istaknuvši pritom važnost informiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.
 
Cilj uspostave Info centra je pružanje cjelovitih informacija na pristupačan i razumljiv način te uključivanje javnosti u tijek projekta.
Posjetitelji Info centra moći će putem tehnologije virtualne stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Posjetitelji će moći doživjeti iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie koja će ispričati ponešto o radioaktivnosti.
Kroz proširenu stvarnost svi zainteresirani moći će vidjeti i kako izgleda pripovršinsko odlagalište.
 
Sadržaj Info centra uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora, uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom, te izložak jezgre tla na lokaciji Centra u osnivanju. Prikazani izložak posjetiteljima će dati uvid u sastav tla do 198 metara dubine na mjestu budućeg skladišta, te objašnjenje o sastavu tla u pojedinim slojevima. Posjetitelji će u Info centru moći pratiti podatke o vrijednostima brzine doze prirodnog zračenja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju i na području Općine Dvor.
 
Info centar će biti otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Stranica