Državni tajnik Milatić održao sastanak s Povjerenikom Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu s Europskom unijom, g. Chrisom Bartonom

  • Slika /slike/Vijesti/2022/dt Milatić i Chris Barton.jpg
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić danas je održao sastanak s Povjerenikom Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu s Europskom unijom Chrisom Bartonom na temu moguće suradnje Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva u području energetike. Obojica su, kao najizglednija područja suradnje dviju zemalja, istaknula područja vodikove energije, geotermalnih izvora te izgradnje odobalnih vjetroelektrana.
 
Državni tajnik je istaknuo da je Hrvatska prepoznala snažan potencijal primjene vodika u sektorima industrije, prometa, energetike i građevinarstva te da smo, iako trenutno u Hrvatskoj nema proizvodnje i uporabe zelenog vodika, predani postizanju općih ciljeva klimatske neutralnosti EU do 2050. godine.
 
Gospodarstvo temeljeno na vodiku u Hrvatskoj postaje važna tema, ali za njegovu uspostavu potrebno je osigurati skladan rast ključnih elemenata: proizvodnje, skladištenja i transporta, potrošnje i obrazovanja. Intenzivna i učinkovita međunarodna suradnja važna je za razvoj gospodarstva vodika, posebno u uspostavi veće proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora kako bi ga se učinilo pristupačnim široj potrošnji.
 
Hrvatska je zainteresirana za razvoj novih tehnologija, a cilj joj je osigurati odgovarajuću ekonomsku klimu u kojoj hrvatske tvrtke mogu poduzimati i razvijati nove projekte i proizvode vezane uz vodik te doći do novih tržišta.
 
Državni tajnik je također napomenuo da bi, radi ostvarenja energetskih ciljeva do 2030., razvoj potencijala energije iz obnovljivih izvora na moru mogao imati važnu ulogu, posebice u području sjevernog Jadrana. Iako Hrvatska ima jak potencijal vjetra i sunca, offshore potencijal je nedovoljno iskorišten, najviše uslijed nedostatka sveobuhvatnog regulatornog okvira i složenosti postupka izdavanja dozvola. Ipak, vjerujemo da će se kroz sljedećih nekoliko godina te okolnosti promijeniti. Hrvatske tvrtke već sudjeluju u opskrbnom lancu obnovljivih izvora energije na kopnu te se očekuje da će mnogi biti zainteresirani i za uključivanje u offshore lanac opskrbe vjetrom.
 
Vezano uz geotermalne izvore energije, državni tajnik je istaknuo da Hrvatska ima iznimni geotermalni potencijal u Panonskom bazenu pružajući odlične mogućnosti lokalnim zajednicama smještenim između granice sa Slovenijom na zapadu i grada Vukovara u istočnom dijelu zemlje. Primjena ovog postojanog i održivog izvora energije kreće se od grijanja, poljoprivrede i proizvodnje hrane, ali i proizvodnje električne energije. Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj započela je s radom 2019. godine s ukupnom snagom od 16,5 MW. Prema sadašnjim procjenama, geotermalne elektrane mogle bi iznositi oko 1 GW.
 
Povjerenik Burton najavio je održavanje Hydrogen Foruma koji će se održati u ožujku u Zagrebu te naglasio kako se nada da će se pozivu za sudjelovanje odazvati i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te potvrditi dobre temelje i smjer daljnjih suradnji.

Stranica