Državni tajnik Horvat: Ostvaren značajan napredak u gospodarenju otpadom

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/30.9.2020. HOrvat Otpad 2020.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat sudjelovao je danas na konferenciji „Otpad 2020“ na kojoj je, obraćajući se sudionicima, istaknuo kako je ostvaren značajan napredak u gospodarenju otpadom.

„Od 2016. povećava se udio odvojeno prikupljenog otpada i taj rast je svake godine sve veći. Proteklu godinu smo ostvarili značajni napredak. Stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada povećana je na 37% što je povećanje za 6% u odnosu na 2018. godinu kada je ista iznosila 31%. Smanjili smo odlaganje na 59% što je smanjenje od 7% u odnosu na 2018. godinu, a što pokazuje da idemo dobrim smjerom“ rekao je Horvat.

Kako bi se omogućio postojani rast i stvorila održiva radna mjesta u smislu gospodarskog oporavka Europske unije te zajamčio prijelaz na kružno gospodarstvo koje predstavlja jedan od stupova Europskog zelenog plana, ključno je usmjeriti svježe investicije u sektor gospodarenja otpadom. Posebno u infrastrukturu i tehnologije prikupljanja, sortiranja i recikliranja otpada, s ciljem osiguranja dugoročnog i stabilnog tržišta i opskrbe sekundarnim sirovinama dobivenima iz otpada.

Državni tajnik Horvat naglasio je kako su pokrenute investicije za više od 300 projekata iz područja gospodarenja otpadom te je još oko 200 projekata u pripremi.
 

Stranica | Otpad