Državni tajnik dr. sc. Mario Šiljeg sudjelovao na Formalnom sastanku Vijeća EU za okoliš

Slika /slike/Vijesti/2021/dt Šiljeg Vijeće za okoliš.jpg
Državni tajnik dr. sc. Mario Šiljeg u Luxembourgu je sudjelovao na Formalnom sastanku Vijeća EU za okoliš, kojim je jučer po prvi put predsjedala Republika Slovenija.
 
Prijepodnevni dio sastanka bio je rezerviran za teme iz područja klime. Raspravljalo se o Paketu “Spremni za 55%”. Ministri su razmijenili mišljenja o pet zakonskih prijedloga pripremljenih u svrhu ostvarenja klimatskog cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova EU.
Državni tajnik naglasio je da Hrvatska pozdravlja objavu Paketa “Spremni za 55%” koji će pridonijeti ostvarenju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030.
 
“Republika Hrvatska podržava prijedlog da se napori za smanjenje emisija definiraju kroz mjere pojedinih sektorskih politika, s pojedinačnim ciljevima koji će osigurati provedbu mjera za zajedničke klimatske ciljeve. Podržavamo jačanje EU sheme trgovanja emisijama. Međutim, mora se uzeti u obzir kako će to utjecati na konkurentnost europskih industrija na tržištima trećih zemalja, posebno u kontekstu smanjenja i ukidanja dodjele jedinica besplatnih emisija” naglasio je državni tajnik Šiljeg.
 
Na temu priprema za Konvenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će se održati u Glasgowu (31. listopada – 12. studenoga ove godine), državni tajnik dr. sc. Mario Šiljeg izjavio je kako Republika Hrvatska smatra da su predloženi zaključci Vijeća jasni i definiraju glavne elemente stajališta EU vezane za predstojeće pregovore. Oni su također važni za uspješnu provedbu Pariškog sporazuma, pa ih u tom pogledu Republika Hrvatska podržava. Dodao je kako zaključci naglašavaju predanost EU-a provedbi klimatskih politika i Pariškog sporazuma.
 
“Pozdravljamo novu Europsku strategiju za šume do 2030., kao jednu od inicijativa Europskog zelenog plana, koji se nadovezuje na Strategiju biološke raznolikosti EU za 2030. godinu. Mišljenja smo da Nova strategija dobro odražava Zaključke Vijeća o Strategiji biološke raznolikosti EU-a, osobito kroz mjere vezane za obnovu, otpornost i odgovarajuću zaštitu ekosustava do 2030. Želimo naglasiti da ciljeve Strategije treba postići zajedničkim naporima, uzimajući u obzir specifičnosti svake države članice”, izjavio je državni tajnik na temu nove Europske strategije za šume.
 

Stranica