Državni tajnik Bujanović na ministarskom sastanku OECD-a o politici digitalnog gospodarstva na Gran Canariji

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221215-WA0002.jpg
Od 14. do 15. prosinca 2022. na Gran Canariji u Kraljevini Španjolskoj održava se ministarski sastanak o politici digitalnog gospodarstva Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).
Na sastanku uime Republike Hrvatske sudjeluje državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović.
 
Pod naslovom „Poticanje dugoročnog oporavka i gospodarskog rasta izgradnjom pouzdane, održive i uključive digitalne budućnosti” sastanak okuplja ministre i visoke predstavnike 38 država članica kao i država kandidatkinja, među kojima je i Republika Hrvatska, te partnera i predstavnika međunarodnih institucija i poslovnog sektora.
 
Sastanak se održava u svjetlu oporavka od pandemije COVID-19, adresiranja gospodarskih i socijalnih učinaka ruske agresije na Ukrajinu te upravljanja ekonomskim izazovima koji su pred nama.
Sudionici su raspravljali o izazovima i prilikama koje digitalna transformacija pruža te zajednički ocrtali buduću viziju za pouzdaniju, održiviju i uključiviju digitalnu budućnost.
 
Na panelu „Digitalne tehnologije u zelenoj tranziciji: Prijatelj ili neprijatelj?“ državni tajnik Bujanović predstavio je nacionalne politike i mjere kojima Republika Hrvatska potiče zelenu i digitalnu tranziciju, što je nacionalni prioritet ugrađen u sve glavne strateške dokumente s ciljem jačanja gospodarstva i postizanja održivog rasta. S tim u vezi naglasio je intervencije Vlade Republike Hrvatske usmjerene prema jačanju istraživačkih i inovacijskih kapaciteta poduzetnika i korištenju naprednih tehnologija, iskorištavanju prednosti digitalizacije, povećanju rasta i konkurentnosti MSP-ova, te razvoju vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo. Pritom je naglasio važnost fokusa na zelenu komponentu i cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova, kao i odgovornog korištenja resursa i energije.
 
Na marginama ministarskog sastanka državni tajnik je održao bilateralne susrete s Andrewom Wyckoffom, direktorom OECD-ove Uprave za znanost, tehnologiju i inovacije, te Hughom Stevensonom, predsjedavajućim Odbora za politiku zaštite potrošača, ujedno i zamjenikom direktora međunarodnih poslova u Saveznoj komisiji za trgovinu SAD-a.
 
Na ministarskom sastanku usvojene su Deklaracija o pouzdanoj, održivoj i uključivoj digitalnoj budućnosti kojoj je pristupila i Republike Hrvatska, kao i Deklaracija o državnom pristupu osobnim podacima u posjedu subjekata iz privatnog sektora (samo za države članice OECD-a).
Usto, objavljene su 4 preporuke OECD-a o digitalnoj sigurnosti: Preporuka o upravljanju rizicima digitalne sigurnosti, Preporuka o nacionalnim strategijama digitalne sigurnosti, Preporuka OECD-a o digitalnoj sigurnosti proizvoda i usluga, te Preporuka o postupanju s ranjivostima digitalne sigurnosti.

Stranica