Državni tajnik Bujanović na Forumu za europsku normizaciju na visokoj razini

  • Slika /slike/IMG-20230120-WA0002.jpg
  • Slika
Državni tajnik, Hrvoje Bujanović, predstavljao je Hrvatsku na prvom sastanku strateškog tijela Unije za normizaciju - Foruma za europsku normizaciju na visokoj razini, kojim predsjeda povjerenik Europske Komisije za unutarnje tržište, Thierry Breton.
 
Forum okuplja široku paletu dionika, od javnog, poslovnog sektora, normizacijske, akademske zajednice do civilnog društva te sve dionike koji čine lanac normizacijskog procesa, dovodi za isti stol s ciljem definiranja prioritetnih strateških područja i tehnologija za normizaciju u kontekstu ostvarenja ključnog strateškog cilja – zelene, digitalne i otporne Europske unije. Ključna poruka Foruma je da Europska unija treba zadržati globalno liderstvo u razvoju normi koje su sukladne temeljnim europskim vrijednostima a koje će biti globalno primijenjene. Najveći strateški izazov za Europsku uniju je međunarodno pozicioniranje europskih dionika te je neophodno definirati prioritetna područja u kojima Europska unija u normizaciji na međunarodnoj razini mora povećati svoju zastupljenost i utjecaj.
 
Hrvatska je snažno podržala uspostavljanje Foruma koji normizaciji daje strateški značaj kao i nacrt programa za europsku normizaciju za 2023. koji obuhvaća sva ključna strateška područja kako za Europsku uniju tako i za Republiku Hrvatsku. Hrvatsko stajalište je da Europska Unija treba pojačati svoj globalni utjecaj u razvoju normi za pouzdanu umjetnu inteligenciju, sukladno demokratskim vrijednostima Europske unije, zatim u području obnovljivih izvora energije i obnovljivog vodika te vezano uz materijale u kontaktu s vodom za piće, pročišćavanje otpadnih voda i mikroplastiku.
 
Iz nacionalne perspektive, Republika Hrvatska je istakla značaj razvoja normi u području pružanja usluga na unutarnjem tržištu Europske unije i to: inženjeri i sigurnost umjetne inteligencije, zatim vodik u kontekstu usvojene Hrvatske strategije za vodik do 2050. kao potencijal za razvoj novog gospodarstva temeljenog na zelenoj tranziciji i novim tehnologijama. Nadalje, Republika Hrvatska je u kontekstu početnog identificiranja prioriteta u razvoju normi, a u sklopu djelovanja ovog Foruma, istakla područje klimatskih aktivnosti – energetsko označavanje proizvoda, izračun profila okolišnog pritiska i klimatsku otpornost infrastrukture, zatim in vitro dijagnostičke medicinske proizvode u području medicine te interoperabilnost elektroničke naplate cestarine u području prometa.
 
Forum nastavlja rad na predviđanju potrebnih normi u budućnosti i slijedom toga definiranju prioriteta a sve s ciljem očuvanja i jačanja konkurentnosti i tehnološke suverenosti Europske unije.

Stranica