Državni tajnik Bujanović na Consumer Summitu i neformalnom ministarskom sastanku u Bruxellesu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Informal consumer grupna (1).jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Hrvoje Bujanović sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara nadležnih za politiku zaštite potrošača koji je održan u Bruxellesu 19. travnja 2024. Na sastanku su ministri i drugi nazočni visoki predstavnici raspravljali o nizu tema koje su se pokazale ključnim u svrhu postizanja visoke razine zaštite prava potrošača, a koje će biti uključene u novi EU program zaštite potrošača, kao što su rješavanje problema sve brojnijih prijevarnih postupanja prilikom prodaje rabljenih vozila, potreba za revidiranjem Uredbe (EU) 2017/2394 europskog parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za izvršavanje propisâ o zaštiti potrošača, pitanje postizanja većeg stupnja održivosti prilikom pakiranja robe u odgovarajuću ambalažu, izazovi umjetne inteligencije u potrošačkom segmentu te kako unaprijediti razinu financijske pismenosti na EU razini.
 
Državni tajnik Bujanović podržao je zaključke belgijskog predsjedništva prepoznate kao ključne u procesu postizanja veće razine zaštite potrošačkih prava te istaknuo određene primjere dobre prakse u pogledu istaknutih tema koje se već implementiraju u Republici Hrvatskoj, kao što je razvoj financijske pismenosti provođenjem informativnih i edukativnih međuresornih događanja s ciljem unaprjeđenja razine financijske pismenosti, posebice kod građana mlađe životne dobi. Osim navedenog, naglasio je važnost jačanja aktivnosti usmjerenih ka unaprjeđenju sustava provedbe (nadzora) potrošačkog zakonodavstva, kako na EU, tako i na nacionalnoj razini.
 
Dan prije, 18. travnja 2024. državni tajnik Bujanović sudjelovao je na EU godišnjoj potrošačkoj koferenciji, Consumer Summitu, pod tematskim nazivom ”Kreirajmo budućnost zajedno”.

Stranica