Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman na neformalnom sastanku ministara nadležnih za industriju i unutarnje tržište u Lensu

Slika /slike/Vijesti/2022/Lens.jpg
Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara nadležnih za industriju i unutarnje tržište, pod presjedanjem francuske ministrice, Agnès Pannier-Runacher, koji se održao  od 31. siječnja do 1. veljače 2022. u Lensu u Francuskoj.
 
Europsku komisiju su predstavljali podpredsjednik Maroš Šefčovič i povjerenik Thierry Breton.
 
Glavna tema sastanka bila je jačanje strateške autonomije i smanjenje strateške ovisnosti Europske unije.
 
Većina ministara se složila sa analizom strateških ovisnosti Europske komisije koja je pokazala da je 137 proizvoda koje uvozimo u Europsku uniju osjetljiva roba o kojoj je Europska unija jako ovisna – većinom u energetski intenzivnim granama industrije (među ostalim, riječ je o sirovinama) i zdravstvu (na primjer sastojci za farmaceutsku industriju), te u drugim područjima bitnima za potporu zelenoj i digitalnoj transformaciji.
 
Otvorenost za trgovinu i ulaganje je prednost te omogućuje rast i stabilnost Europske unije kao velikog uvoznika i izvoznika. Ipak, pandemija je ukazala na potrebu analize i eliminiranja strateške ovisnosti, i to na tehnološkom i na industrijskom planu
 
Ministri su se složili da je potrebno hitno poduzeti mjere za osiguravanje opskrbe kritičnim sirovinama. Ministri su pozdravili mjere koje poduzima Europska komisija te posebno naglasili područja koja je potrebno dodatno ojačati; diversifikaciju i otvorenu trgovinu, kružno gospodarstvo i recikliranje, zajedničke IPCEI projekte, alternativne sirovine, normizaciju i unutarnje tržište.
 
U vezi poremećaja u opskrbi poluvodičima, Europska komisija je najavila objavu zakonodavne inicijative Akt o čipovima 8. veljače. 
 
„Smanjenje strateške ovisnosti prioritet je za postizanje zelene i digitalne tranzicije. U tom procesu, recikliranje i kružna upotreba resursa te osiguranje prilagođenih financijskih instrumenata za istraživanje i inovacije od ključnog su značaja za smanjenje ovisnosti o kritičnim sirovinama, koje Europska unija sada gotovo u cijelosti uvozi. Također, diversifikacija izvora opskrbe i borba protiv trgovinskih ograničenja na sirovinama ima potencijal za razvoj kvalitetne politike vezane za osiguranje sirovina.“, istaknula je državna tajnica Mikuš Žigman.
 
U sklopu dvodnevnog sastanka održane su i tri radionice pod nazivima „Recikliranje, inovacije, odlaganje: smanjenje ovisnosti kroz kružnu ekonomiju i razvoj novih proizvodnih procesa“, „Pronalazak dobavljača izvan Europe: koja partnerstva i zahtjevi su neophodni kako bi se osigurala otpornost i  održivost opskrbe?“ i „Proizvodnja sirovina u Europi: je li domaća opskrba još uvijek moguća?“.

 
 

Stranica