Državna tajnica Mikuš Žigman na ministarskom sastanku u okviru 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/NIS_3314.JPG
Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman sudjelovala je danas na neformalnom ministarskom sastanku u okviru 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju (EUSDR). Osmi godišnji forum, koji se održava kao ključni događaj rumunjskog predsjedanja EUSDR-om 2019. godine, a u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem EU, organiziran je od strane Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije i Dunavskog transnacionalnog programa pod sloganom "Izgradnja kohezije za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji”, pokrivajući teme od posebnog značaja za Dunavsku regiju: Povezanost i regionalna mobilnost, gospodarstvo, ICT, okoliš, turizam, veze između Makroregionalne strategije, ESIF programi i nova kohezijska politika. Drugi dan Foruma bit će posvećen kreiranju politike EU-a nakon 2020., s naglaskom na ulogu DTP-a i glavnih operativnih programa EU-a za regiju.

Neformalni ministarski sastanak, sastanak najviše razine na 8. Godišnjem forumu kojem su nazočili predstavnici većine zemalja Dunavske regije, nakon rumunjskih domaćina, otvorila je povjerenica Europske komisije Corina Cretu naglasivši važnost političke potpore EU strategiji za Dunavsku regiju na nacionalnim razinama, za koju smatra da je najvažniji čimbenik daljnjeg uspjeha ove Strategije. Također, povjerenica Cretu usporedila je napredak transnacionalne suradnje kroz ostale makroregionalne strategije, jasno napomenuvši kako bi napredak unutar Dunavske regije trebao biti vidljiviji.

Državna tajnica Mikuš Žigman naglasila je kako je Republika Hrvatska u provedbu Europske Strategije za Dunavsku regiju uključena od samih početaka te ju aktivno podupire kroz sva četiri stupa provedbe. Za Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta najznačajnije je sudjelovanje u Prioritetnom području 8 pod nazivom "Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, uključujući razvoj klastera", koje zajednički koordinira s Ministarstvom gospodarstva i stanovanja Baden Württemberga.

Državna tajnica u svom se obraćanju osvrnula i na izazove s kojima će se tvrtke u Dunavskoj regiji suočavati, a koji se odnose na pitanja nejednakog socioekonomskog razvoja, digitalizacije, umjetne inteligencije i drugo. Na kraju svog govora, najavila je kako će tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom strategijom za Dunavsku regiju sljedeće godine, Hrvatska unutar Prioritetnog područja 8, a u svrhu poboljšanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, pokušati adresirati navedene izazove te unaprijediti okvire za uspostavu suradnje među tvrtkama na području cijele Dunavske regije.
 

Stranica