Donesena Uredba o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata

Slika /slike/Vijesti/2022/platforma.jpg

Jučer su na održanoj sjednici Kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi Republike Hrvatske da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10%, te da se sav plin koji INA proizvede proda Hrvatskoj elektroprivredi.

Nastavno na navedeno, danas je Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata.

Prema Uredbi, proizvođač prirodnog plina dužan je prodavati ga HEP-u za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo. Također, INI se nalaže povećanje proizvodnje prirodnog plina za spomenutih 10% u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima.

Plin iz današnje Uredbe koji se prodaje HEP-u prvenstveno je potreban za osiguranje otklanjanja svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo.



Stranica