​Donesena Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata

Slika /slike/Vijesti/2021/gorivo.jpg
Vlada Republike Hrvatske usvojila je na sjednici održanoj 11. studenoga Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
 
Uredbom je produljeno ograničenje cijena goriva za još mjesec dana, ali samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok će se za benzine s više oktana i sva tzv. premium goriva cijene moći formirati slobodno.
 
“U razdoblju od donošenja prve uredbe do danas, cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom i mediteranskom tržištu nije pala, pa je potrebno produžiti važenje uredbe za narednih 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva”, rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.
 
Istaknuo je kako prema Vladinoj uredbi trgovci moraju omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji. Ako na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, tada je trgovac, odnosno distributer, dužan i za tzv. premium goriva primijeniti maloprodajnu cijenu kao za osnovna goriva.

Zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata, podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je 15. listopada 2021. donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena je s obzirom na to da u periodu od donošenja prve Uredbe do danas nije došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu i tržištu Mediterana (našem referentnom tržištu).

Stranica