Dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim izvoznicima

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Zlatni ključ naslovna.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao je danas na 16. konvenciji hrvatskih izvoznika.
 
Tom prigodom održana je i svečana dodjela nagrada ”Zlatni ključ” najboljim izvoznicima u 2020., a ministar Ćorić uručio je nagradu “Najbolji veliki izvoznik u 2020.” ovogodišnjem dobitniku, tvrtki Končar – Distributivni i specijalni transformatori d.d.
 
U kratkom govoru uzvanicima ministar Ćorić napomenuo je kako je u pandemijskoj 2020. hrvatski izvoz zabilježio pad od tek 0,7% u odnosu na prethodnu godinu, te već ove godine, nakon brzog oporavka, bilježi izvanredne rezultate.

„Već nekoliko mjeseci zaredom, izvoz raste dvoznamenkastim stopama, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine, njegova vrijednost veća od 65 milijardi kuna, što je 11 milijardi kuna više nego u istom periodu rekordne 2019. Ove impresivne brojke u našoj zemlji ostvaruje oko 20 tisuća izvoznika, što je u ukupnom broju svih aktivnih kompanija u Hrvatskoj, tek 15%. No, baš tih 15% čini razliku.“ istaknuo je ministar Ćorić.

Poticanju izvoza hrvatskog gospodarstva u proteklom razdoblju doprinijelo je i povlačenje novca iz EU fondova. Stoga će i u sljedećoj financijskoj perspektivi 2021.- 2027. internacionalizacija poslovanja biti ojačana, a poglavito kroz razne mjere ulaganja unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Snažna podrška pružat će se u primjeni pametnih i čistih tehnologija, većoj zastupljenosti obnovljivih izvora energije te digitalizaciji poslovanja, kako bi se ono učinilo otpornijim i održivim.
 

Stranica