Do završetka arbitraže na švicarskom sudu zaustavljaju se pregovori s MOL-om oko kupoprodaje dionica INA-e

Slika /slike/Vijesti/2021/Ina.JPG

Danas je održana 93. sjednica Vlade, a na dnevnom redu bila je i Informacija o pravnim mehanizmima utvrđenja ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industrija nafte d.d. i Ugovora o plinskom poslovanju od 30. siječnja 2009.

Vlada RH je, naime, zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da, u ime Republike Hrvatske, poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom, a protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Na početku sjednice predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o odluci utemeljenoj na pravnim mišljenjima DORH-a, Katedre za međunarodno pravu Pravnog fakulteta u Zagrebu, te pravnih zastupnika u postupcima s MOL-om, a nastavno na nedavnu presudu Vrhovnog suda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i aktualnom predsjedniku te izvršnom direktoru mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju.

S obzirom na nove pravne okolnosti, Vlada RH je odlučila zastati s otkupom dionica INA-Industrija nafte d.d.

Potvrdio je to i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u svom obraćanju medijima nakon završetka službenog dijela sjednice.

“S obzirom na odluku o reviziji arbitraže, proces komunikacije s mađarskom stranom po pitanju otkupa Ininih dionica MOL-a će se do okončanja ovog procesa zaustaviti. U toj komunikaciji dolazilo je do razlike u procjeni naše i mađarske strane o vrijednosti udjela i zato nismo došli do odluke o otkupu” istaknuo je ministar te dodao da je rok za podnesak prema švicarskom sudu 8. veljače 2022., a da će ga hrvatska strana pokrenuti početkom siječnja. Prema dosadašnjoj praksi, odgovor očekuje do kraja iduće godine. 

Izvor fotografije: HINA



Stranica