Diljem Hrvatske obilježava se 18. Međunarodna noć šišmiša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e705e0b2d02.jpg

'I ove godine Hrvatska obilježava Međunarodnu noć šišmiša pa i na ovaj način upozoravamo na ugroženost ove vrste. Koliko je Hrvatska posebna po pitanju životinjskog svijeta dokazuje i činjenica da je Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja po brojnosti vrsta šišmiša. Zabilježeno je 35 vrsta šišmiša i sve su strogo zaštićene. Noć šišmiša uglavnom najviše obraduje naše najmlađe sugrađane pa pozivam sve roditelje koji su u mogućnosti i blizini nekog od naših parkova koji imaju edukativne sadržaje da provedu ovaj vikend u znaku šišmiša i tako razvesele svoje najmlađe.' – izjavio je ministar Zmajlović povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša.

Šišmiši su vrlo važna skupina sisavaca i čine oko petinu ukupnog broja sisavaca na svijetu. Iznimno su važan dio svjetskih ekosustava, bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša. Jedna su od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja.

Hrvatska je od 2000. godine jedna od 35 zemalja članica Sporazuma o zaštiti europskih populacijskih šišmiša (EUROBATS) koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju zemalja potpisnica Sporazuma, Hrvatska je jedna od najbogatijih država sa faunom šišmiša.

Europska noć šišmiša obilježava se svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu. Mnoge od 45 europskih vrsta šišmiša danas su ugrožene, a neke su čak i pred izumiranjem.

U državama potpisnicama Sporazuma organiziraju se različite prigodne aktivnosti kojima se nastoji upoznati javnost s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima njihove ugroženosti i potrebi zaštite, kao i s načinima kako se može postići skladan suživot šišmiša i ljudi.

Naši nacionalni parkovi i parkovi prirode i ove godine pripremaju brojne zanimljive programe kojima će obilježiti Međunarodni dan šišmiša.

Ove godine Noć šišmiša Nacionalni park Krka obilježava u nedjelju, 31. 8. u 19:30 u Skradinu, ulaz je slobodan a biti će organizirane interaktivne radionice za djecu, postavljanje prve kućice za šišmiše te predstava za djecu.

U Parku prirode Medvednica u subotu, 30. 8. biti će organizirane različite radionice za djecu na temu šišmiša te besplatan ulaz u špilju Veternicu. Iz PP Medvednica napominju da će prvi ulazak u špilju biti u 10:00 sati a posljednji u 15:00 sati. S obzirom da je u špilji temperatura oko 10ºC potrebno se slojevito odjenuti i obući čvrstu obuću.

Državni zavod za zaštitu prirode sudjelovati će u obilježavanju Noći šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba, u subotu 30. kolovoza od 18 do 22 sata posjetitelji će moći upoznati šišmiše, sudjelovati u radionicama, igrama i edukativnim sadržajima, vidjeti kostimirane likove vještica, vampira i drugih neobičnih stvorenja te doznati sve o šišmišima od stručnjaka iz brojnih udruga i organizacija koji se bave njihovim istraživanjem i zaštitom.

U Nacionalnom parku Brijuni u subotu, 06. rujna od 17:00 do 21:00 posjetitelji će se moći upoznati s važnošću zaštite malih letećih sisavaca. Najmlađi će moći sudjelovati u edukativno-kreativnim radionicama i igraonicama, a za odrasle će biti održano stručno predavanje o šišmišima. U sumrak se izlazi na teren u potragu za šišmišima s biolozima stručne službe Brijuna i stručnjacima Udruge za zaštitu šišmiša Tragus iz Zagreba, te će biti i kutak u kojem će se prikazivati dokumentarni filmovi o šišmišima.



Stranica