Digitalizacija, konkurentnost i umjetna inteligencija u fokusu sastanka COMPET vijeća

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/COMPET naslovna.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkurentnost (COMPET) koje je održano u Bruxellesu. Rasprave Vijeća obuhvatile su teme vezane uz konkurentnost, digitalizaciju, umjetnu inteligenciju, dugoročnu stratešku viziju za klimatski neutralno gospodarstvo i Europski semestar.

Tijekom rasprave o temi vezane uz konkurentnost i interno tržište unutar EU, ministar je istaknuo Akcijski plan koji se u ovom trenutku priprema, a kojim bi se tijekom 2019. godine dereguliralo gotovo 20-ak ključnih profesionalnih usluga. „Integracija proizvodnog sektora daleko je jača od integracije uslužnog sektora. Stoga je Hrvatskoj nužno potrebna regulatorna reforma tržišta usluga te smanjenje prekomjerne reguliranosti“, naglasio je tom prilikom ministar.

Na sastanku Vijeća govorilo se i o važnosti implementacije programa uvođenja umjetne inteligencije i sinkronizacije Master plana za industrijsku preobrazbu na nivou Europske unije s nacionalnim strateškim dokumentima. Ministar je tom prilikom predstavio dva ključna dokumenta Republike Hrvatske u tom području – Strateško planski dokument za uvođenje umjetne inteligencije i Strateško planski dokument za digitalnu transformaciju hrvatskoga gospodarstva, koji će biti podloga za korištenje sredstava u predstojećoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. godine.

Također, na raspravnom dijelu sastanka razmijenjena su mišljenja o Europskom semestru kao alatu za poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti, a unutar kojeg Hrvatska u Nacionalnom programu reformi provodi niz mjera koje već u prvim analizama imaju rastuće rezultate na ljestvicama i prema istraživanjima koje provodi Europska komisija.

Jednaka kvaliteta proizvoda u svim državama EU jedna od glavnih tema za Hrvatsku

Ministar Horvat pozdravio je donošenje Uredbe o provedbi zakonodavstva Europske unije o usklađivanju u području proizvoda jedinstvenog EU tržišta, koja je vrlo bitna za Hrvatsku, s obzirom na to da će interno tržište Europske unije dobiti mehanizam međusobne verifikacije identičnosti ili iste kvalitete proizvoda. Kako je istaknuto, jačanje nadzora tržišta proizvoda i jednakosti njihove kvalitete planira se postići razvojem i jačanjem prekogranične pomoći između tijela odgovornih za nadzor kvalitete.

Nadovezao se i na raspravu vezanu uz Direktivu o digitalnim alatima i postupcima u pravu društva kojom se uređuju postupci osnivanja poduzeća, pokretanja poslovanja, te podnošenja dokumentacije i izvješća. „U ovom trenutku aktivno radimo na izradi aplikacije START, kojom će se u Hrvatskoj unutar dva do tri dana moći pokrenuti poslovanje ispunjavanjem jednog jednostavnog digitalnog obrasca. Upravo u segmentu pokretanja poslovanja moramo napraviti iskorak kako bi napredovali na europskim ljestvicama konkurentnosti“, zaključio je ministar Horvat.



Stranica