Devetsto tisućiti posjetitelj u NP Krka kao rezultat uspješnog održivog razvoja i ulaganja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560d1c281cd4e.JPG

Prvi put u trideset godina postojanja, koje ove godine slavi, Nacionalni park Krka dočekao je posjet 900 000. gosta. Na Lozovcu, kopnenom ulazu na Skradinski buk, u četvrtak je Park posjetio Davor Čović s obitelji i tako zaokružio najuspješniju sezonu koju Park do sada bilježi. Sretnu i iznenađenu obitelj iz Švedske dočekali su ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i prigodno im darovali godišnju obiteljsku ulaznicu na vrijeme od deset godina, uokvirenom fotografijom Skradinskog buka, knjigom Legenda o Krki i promidžbenim materijalima.
 
Davor Čović, supruga Anna te kćeri Desiré i Chantalle tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, a NP Krka posjetili su prvi put. „U Švedskoj živim 30 godina, a porijeklom sam iz Tučepa. Moja obitelj zavoljela je Hrvatsku zbog ljepota i očuvane prirode. Ovaj poklon nas je ugodno iznenadio i vjerujem da nam ovo neće biti posljednja posjeta parku koji nas je oduševio“ – rekao je gospodin Čović.
 
„Ove godine u najoptimističnijem scenariju očekivali smo oko 800.000 gostiju, a danas u Nacionalnom parku Krka očekujemo devetsto tisućitog posjetitelja. U rujnu smo u Plitvicama milijuntog gosta dočekali dvadesetak dana ranije nego lani. To su rezultati ulaganja i pokazatelji da dobro radimo. U posjetiteljsku infrastrukturu parkova u tri i pol godine uložili smo 400 milijuna kuna, pri tom vodeći računa o zaštiti prirode i rasterećenju najposjećenijih dijelova parkova. Novim atrakcijama stvaramo preduvjete za dolazak većeg broja posjetitelja“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
 
Nacionalni park Krka ove se godine pridružio izuzetnim rezultatima hrvatske turističke sezone. Kao rezultat uspješnog održivog upravljanja i ulaganja u infrastrukturu i posjetiteljske sadržaje, NP Krka bilježi izniman porast broja posjetitelja od 18 %, za razliku od prethodnih godina, kada je taj raspon iznosio 6-7 %. U međuvremenu je NP Krka na osnovu analize vremenske i prostorne distribucije posjetitelja proteklih godina provela cijeli niz sadržajnih ulaganja, koja su rezultirala porastom broja posjetitelja i posebnim zanimanjem posjetitelja za uzvodne lokalitete.
 
Sustav obilaska Nacionalnog parka Krka proširen je i izvan temeljnog fenomena na okolne novouređene vidikovce i poučno-pješačke staze. Takvim razvojem Nacionalni park Krka nastavit će i u budućnosti, kako bi spremno dočekala nove ljubitelje prirode.
 
„Zaštitom prirode i valorizacijom kulturnopovijesne baštine sačuvana je suština Nacionalnog parka Krka, što je temeljna zadaća Javne ustanove i ono što privlači posjetitelje. Povećanje broja posjetitelja za nas znači i veću potrebu za zapošljavanjem, ali i povećanje prihoda, koje potom ulažemo u lokalnu zajednicu i pridonosimo razvoju cijelog područja koje obuhvaća pozitivna klima NP „Krka“. Nastavljamo s ulaganjima u infrastrukturu i nove posjetiteljske sadržaje u Parku, od kojih će u nadolazećoj godini najopsežniji biti projekt uređenja ulaza Lozovac, gdje će biti izgrađen novi informativno-prihvatni centar za posjetitelje. Radi se o velikom i kompleksnom projektu koji je neophodan za kvalitetniji prihvat posjetitelja koji Skradinski buk posjećuju s kopnenog ulaza“ - istaknuo je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
 
Iduće godine očekuje nas uređenje i otvorenje dvaju novih staza, na desnoj obali iznad Roškog slapa i na lijevoj obali iznad Bilušića buka. U tom smislu, uskoro će biti otvoren i Centar za posjetitelje Lugareva kuća, prostor za edukaciju, radionice i boravak u prirodi. Svoja vrata posjetiteljima, istraživačima i znanstvenicima otvorit će i Eko kampus Puljane, uređenje kojeg je upravo u tijeku a dio je većeg projekta, vrijednog 40 milijuna kuna čime će se dodatno staviti naglasak na razvoj gornjeg toka rijeke Krke i lokalnog gospodarstva, ali i otvoriti prostor i sadržaji za rastući broj posjetitelja.
 

 



Stranica