DEMANTI: Prozivke zbog preseljenja su politički pamflet

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55b9fefb3001b.jpg

Tekst koji je na neke medije poslao predsjednik Središnjeg programskog foruma ORaH-a  je običan politički pamflet a  sadržaj je netočan, neutemeljen i na granici neukusa.
Podsjećamo na činjenice koje nepobitno osporavaju tvrdnje nabacane  u tekstu:

Za preseljenje proračunskih tijela iz resora  zaštite okoliša i prirode, Agencije za zaštitu okoliša, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Ministarstva zaštite okoliša i prirode te vanproračunskog tijela Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s 11 lokacija u Zagrebu na jednu lokaciju stečeni su svi propisani uvjeti i pribavljena sva potrebna odobrenja i suglasnosti. Ministarstvo, Fond, Državni zavod preselili su zaključno s veljačom 2015. godine a tadašnji ravnatelj AZO-a smijenjen je u ožujku između ostalog zbog nepoštivanje odluke Upravnog vijeća za potpis ugovora o zakupu uz  odluku da će se troškovi nastali zbog dvostrukog troška namiriti iz proračuna AZO-a na način da za državni proračun nema dodatnog troška. Ovdje želimo naglasiti da je bivši ravnatelj Voća osobno sudjelovao u svim pripremama za preseljenje pa i osobno davao naputke tijekom 'crtanja i uređivanja'  ureda i razmještaja svojih djelatnika te u više navrata pisanim putem izrazio zadovoljstvo novim uredima i poticao na ubrzanje procesa preseljenja da bi potom odjednom postao protivnik, izmišljao priče o pritiscima i izmišljao  dodatne nepotrebne dozvole i odobrenje, a što u dan koincidira s učlanjenjem u ORaH.

Dana 23. travnja 2015. na   sjednici Vlada donesena je Odluka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima i osnivanju Povjerenstva za provedbu racionalizacije sustava agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Temeljem te Odluke, na sjednici Vlade 23. lipnja 20105. donesena je Uredba o osnivanju Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u koju će se spojiti AZO i DZZP. U tom procesu koji upravo traje će se, između ostalog, utvrditi i ustroj novog tijela te  sistematizacija radnih mjesta pa je stoga potpisivanje ugovora o preseljenju posao budućeg ravnatelja HAOP-a. 

Ne postoji 'tajni ugovor'. Ugovor o zakupnu poslovnog prostora koji je Ministarstvo potpisalo,  od dana potpisa u srpnju 2014.  bio je dostupan u cijelosti na uvid u prostorijama Ministarstva svaki radni dan te su uvid u ugovor ostvarili svi koji su ga zatražili osim stranke ORaH koja se na poziv za ostvarenje uvida nije oglasila nego je pokrenula upravni spor sa zahtjevom da joj se dostavi fotokopija ugovora. Po okončanju upravnog spora i odluci Visokog upravnog suda, Ministarstvo je oslobođeno čuvanja poslovne tajne što je priječilo fotokopiranje ugovora te je ugovor u cijelosti objavljen na stranicama  Ministarstva od lipnja. U tom ugovoru jasno su vidljive cijene, kvadrature prostora itd. pa insinuacije o neslaganju podataka neću dalje komentirati.

Dovođenje u vezu spajanja AZO i DZZP, to jest, Odluku Vlade RH koja se odnosi na sve agencije, zavode, fondove i javna tijela RH s bilo kojim dijelom poslovanja Agencije ili Ministarstva toliko je  apsurdno da ni to ne smatram dalje vrijednim očitovanja.

Preseljenje je provedeno u skladu sa zakonom o javnoj nabavi i drugim relevantnim propisima - svi postupci, svaki korak nabave roba ili usluga uključujući i navedene građevinske radove, dakle, sve što je  u službi preseljenja Ministarstvo je provelo po propisima Zakona o javnoj nabavi i drugim relevantnim propisima. Gospodin Voća je pomiješao svoje postupke i svoje kršenje javne nabave dok je bio ravnatelj, a što je utvrđeno kroz upravni  nadzor i prijavljeno nadležnim tijelima. Ovaj napad je proziran pokušaj bivšeg ravnatelja Voće da zamagli svoje afere, sukobe interesa i nezakonito poslovanje tijekom svog mandata. Na tu razinu komunikacije ne mislimo se spuštati a sve utvrđene nezakonitosti prijavljene su nadležnim tijelima pa će bivši ravnatelj imati priliku o njima sam govoriti. Možda da odmah i objasni kako to da prelazi u ORaH baš tada kada je shvatio da su otkriveni njegovi prekršaji, nezakonitosti, sukobi interesa – je li tako lakše izmisliti   'politički utemeljen' progon? 

 

 

 

 

 

 

 



Stranica