Dan planeta Zemlje obilježen edukativnom akcijom na tržnici Kvatrić

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Kvatrić.jpg
  • Slika
Povodom Dana planeta Zemlje danas je na tržnici Kvatrić u Zagrebu održana akcija Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s ciljem podizanja svijesti o potrebi smanjenja našeg štetnog utjecaja na okoliš i atmosferu te iskorištavanja prirodnih resursa jednostavnom promjenom svakodnevnih navika.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sa suradnicima je građanima dijelio ekološki prihvatljive platnene i mrežaste vrećice od reciklirane plastike za trajnu upotrebu te je promovirana kupovina sezonskih domaćih proizvoda s obližnjih OPG-ova, što je učinkovit način za smanjenje emisija CO2 u okoliš, ali i potpora domaćem gospodarstvu.
 
Prosječni Europljanin svake godine baci oko 200 plastičnih vrećica, od kojih je većina upotrijebljena samo jednom. Plastične vrećice ne razgrađuju se u potpunosti, već na sitne čestice mikroplastike koja nastavlja zagađivati okoliš i završava u vodi, pa i u hrani koju jedemo. O važnosti kupovine lokalnih i sezonskih namirnica govori podatak kako kupnjom proizvoda transportiranih iz dalekih zemalja odgovaramo za 300 puta više ispuštenog CO2  nego izborom hrane dovezene s obližnjih polja.
 
Ministar Ćorić pozvao je građane da promjenama svakodnevnih navika poput korištenja ekološki prihvatljivih vrećica, odvajanja otpada, štednje energije, doprinesu zajedničkom cilju očuvanja okoliša.
 
„Na globalnoj razini sve je zrelija svijest o potrebi promjena i smanjenja emisija CO2. Upravo će danas na Vladi biti Niskougljična strategija Republike Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. Smanjenje emisija i okretanja zelenim tehnologijama je smjer u kojem idemo i to je pravi smjer“, rekao je ministar Ćorić.
Dan planeta Zemlje je manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost svjetske javnosti na opasnosti koje prijete Zemlji zbog mnogobrojnih ekoloških problema.
Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je „Obnovimo našu Zemlju“. Svaki pojedinac može doprinijeti promjeni negativnih trendova svih sastavnica okoliša promjenom svakodnevnih navika smanjujući tako svoj ekološki otisak.
 
Ekološki otisak predstavlja odnos potrošnje prirodnih resursa u odnosu na biokapacitet, a uključuje i emisije, odnosno ispuštanje u atmosferu stakleničkih plinova. Ukupni ekološki otisak država članica EU-27 i Ujedinjene Kraljevine visok je i sada, više nego dvostruko veći od resursa dostupnih u EU. To znači da svake godine već u lipnju počinjemo trošiti više prirodnih resursa nego što bismo trebali da bi se Zemlja stigla i mogla obnavljati.

LETAK ZAZELENI SVAKI DAN!


 

Stranica