Čuvarima prirode NP „Krka“ dodijeljene nove iskaznice s pripadajućim značkama

  • Slika /slike/Vijesti/2021/cuvari prirode 2021 080.JPG
  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer i ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljoša Duplić obišli su Nacionalni park „Krka“ u sklopu radnog posjeta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U Nacionalnom parku „Krka“ dvadeset i jedan čuvar prirode aktivno sudjeluje u očuvanju i neometanom odvijanju složenih procesa. Osim zaštite prirodnih vrijednosti čuvari prirode u Parku štite različite ekosustave, bogatu i raznoliku kulturnopovijesnu baštinu, ali budno paze i na sigurnost posjetitelja i zaposlenika.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer dodijelio je čuvarima prirode Nacionalnog parka „Krka“ nove iskaznice s pripadajućim značkama prema Pravilniku o iskaznicama čuvara prirode.

„U sklopu provođenja aktivnosti usklađivanja s jedinstvenim vizualnim identitetom 'Parkovi Hrvatske' i Zakonom o zaštiti prirode, čuvari prirode svih zaštićenih područja u Hrvatskoj dobit će nove iskaznice, a od ove godine njihova prepoznatljivost u odnosu na ostale službe u parkovima istaknuta je i posebno dizajniranom službenom uniformom kao odgovor na zahtjevne uvjete rada na terenu“, rekao je ravnatelj Kreitmeyer.

Iskaznice su svečano dodijeljene na Skradinskom buku na kojem su ravnatelji obišli i pokusnu plohu uklanjanja invazivne vrste pajasen. Naime, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ partner je na projektu „LIFE CONTRA Ailanthus“ financiranim kroz Program LIFE, instrumentu Europske unije namijenjenom financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime.

„Projekt provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a predviđeno trajanje projektnih aktivnosti je četiri i pol godine. Projektom je planirano uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasenom u mediteranskoj regiji Hrvatske“, istaknuo je dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Pajasen (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) se smatra jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi. Istiskuje zavičajnu vegetaciju i smanjuje bioraznolikost, štetnik je u poljoprivredi, izaziva alergiju kod ljudi te uništava kulturnu baštinu i druge građevine svojim izuzetno jakim korijenovim sustavom. 

„Glavni očekivani rezultati projekta 'LIFE CONTRA Ailanthus' su poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine, sprječavanje daljnjeg širenja invazivne strane vrste, i razvoj nacionalnog protokola“, kazala je stručna voditeljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Gordana Goreta te dodala: „Dodatni ciljevi su poboljšati kapacitete za upravljanje invazivnim vrstama i podići svijest javnosti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta na nacionalnoj razini“.

U sklopu radnog posjeta ravnatelja razgovaralo se i o poduzetim aktivnostima u cilju donošenja novog Plana upravljanja i novog Prostornog plana „Nacionalnog parka Krka“. „Riječ je o donošenju važnih strateških dokumenata čija izrada uključuje pomnu koordinaciju brojnih dionika i čiji će rezultat usmjeriti djelovanje Ustanove u narednom razdoblju. Na temelju ovih strateških dokumenata donosit će se godišnji programi zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja nacionalnog parka“, zaključila je Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.
 

Stranica