Čak 20% energije trošimo na rasvjetu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5583c55862f4d.jpg

„Učinkovito gospodarenje resursima ključ je zaštite okoliša i održivog razvoja. Sunčeva svjetlost je važan resurs održivog razvoja. Prema procjenama UN-a do 2060. čovječanstvo bi od sunčeve svjetlosti moglo dobivati čak trećinu energije. Koliko je svjetlost važna u našim životima pokazuje podatak da čak 20% energije trošimo na rasvjetu. Stoga Ministarstvo potiče građane i tvrtke da sunčevu svjetlost koriste za proizvodnju energije, a gradove i općine da uvode učinkovitije sustave javne rasvjete“ – izjavila je na sinoćnjoj dodijeli nagrada pojedincima i tvrtkama za postignuća u zaštiti prirode i očuvanju okoliša pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac.

Nagrade su se dodijelile u hotelu Westin u sklopu projekta „dm Green City“ čiji je pokrovitelj i ove godine bilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ovogodišnja tema projekta bila je svjetlost jer je UN 2015. proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti. Cilj projekta je podizanje razine svjesnosti građana o važnosti održivog razvoja i zaštite okoliša.

U sklopu „dm Green City-a“ diljem Hrvatske održani su brojni edukativni događaji za građane, a kraj ovogodišnjeg projekta obilježen je dodjelom nagrada u devet kategorija. Posebna nagrada uručena je osnovnim školama koje su u sklopu akcije „Zeleni korak“ prikupile najviše starog papira. U akciji su sudjelovale 140 osnovne škole čiji su učenici prikupili 230 tona starog papira.

„Raduje nas što su se projektu pridružili i brojni školarci diljem Hrvatske. To je najbolji način da mladi od najranije dobi uče kako pravilno gospodariti resursima i što je to održivi razvoj.“ – dodala je pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac.

Proglasivši 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti UN želi ukazati na važnost tehnologija zasnovanih na korištenju sunčeve svijetlosti za promicanje održivog razvoja. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potiču građane i tvrtke da koriste sunčevu svjetlost za proizvodnju energije potrebne za grijanje vode i druge potrebe.

Građani solarne panele u svoje domove mogu ugraditi u sklopu programa energetske obnove obiteljskih kuća. Ove godine Fond sa 13 milijuna kuna potiče sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru s posebnim naglaskom na iskorištavanje sunčeve energije u hotelima i kampovima. Prošli mjesec zatvoren je javni natječaj za poticaje za projekte obnovljivih izvora energije vrijedan 18 milijuna kuna na koji je stiglo 165 prijava. Za projekte energetski učinkovitije rasvjete dodijeljeno je 25 milijuna kuna poticaja te su prihvaćene 32 prijave gradova i općina.

Projektima koje provode Fond i Ministarstvo potiče se zaštita okoliša, energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Time se doprinosi održivom razvoju i gospodarskom rastu, a građanima se povećava kvaliteta života kroz niže troškove energenata.



Stranica