Bitno umanjena naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište

Slika /slike/Vijesti/2022/VRH_7498.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na 1 lipu po megadžulu, što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Prema dosad važećoj Uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Državni tajnik Mario Šiljeg objasnio je da je smisao nove uredbe stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe zbog ukrajinske krize.

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se, radi dodatne zaštite potrošača, intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezan za troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.
 
Izvor: Vlada RH

Stranica