Bespovratnim sredstvima pokrenuti projekti povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u sektoru proizvodne industrije

Slika /slike/Vijesti/2021/dodjela ugovora 27 7.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja, dr.sc. Tomislav Ćorić danas je dodijelio ugovore o bespovratnim sredstvima u sklopu Poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 306 milijuna kuna.

Potpisivanje ovih ugovora rezultirat će smanjenjem isporučene energije primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za 132.45 GWh godišnje, od čega se ušteda od 40.62 GWh odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije. Također, očekuje se i smanjenje emisija CO2 za 33.148 t/god, što čini 1,3% ukupnih godišnjih emisija industrijskog sektora u Republici Hrvatskoj. Dodijeljenim ugovorima potiču se ulaganja u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u iznosu od 672 milijuna kuna.

Zbog velikog interesa (na Poziv je pristiglo ukupno 345 projektnih prijedloga), inicijalni iznos za dodjelu sredstava od 266 milijuna kuna uvećan je na 327 milijuna kuna.

„Energetska učinkovitost, odnosno njeno povećanje, jedna je od pretpostavki na putu Republike Hrvatske kao niskougljičnom društvu. Kako bi naše malo otvoreno gospodarstvo postalo fleksibilnije i otpornije na bilo koju krizu, nužna je njegova promjena. Uvjereni smo kako upravo proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, pa imajući to na umu, ova sredstva idu u najbolje ruke. Naši proizvođači mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli našeg gospodarstva, a to je izvoz. Siguran sam da će povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje električne energije pridonijeti smanjenju uvoza i boljim makroekonomskim pokazateljima u narednom razdoblju. Ovaj tip natječaja omogućava domaćim poduzećima da poboljšanjem energetske učinkovitosti utječu na smanjenje potrošnje električne energije i povećaju efikasnost svoje proizvodnje. Upravo je to smjer kojim treba ići kako bismo postali niskougljično i klimatski neutralno društvo”, naglasio je ministar Ćorić.

Stranica