Bespovratnim državnim poticajima pokrenuti projekti energetske učinkovitosti vrijedni 2,2 milijarde kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55f6a8ce7e029.jpg

„Projekte energetske učinkovitosti prepoznali su građani i struka kao projekte koji imaju tri koristi. To su smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja ili poslovanja i stvaranje radnih mjesta. Uštede su još i veće uz bespovratne državne poticaje s kojima smo u posljednje tri i pol godine pokrenuli projekte ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna. To je dvostruko više nego u četiri godine prije toga, što znači više ušteda i više radnih mjesta za poslove provedbe tih projekata“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom druge konferencije Energetska učinkovitost koja će se održati u srijedu 16. rujna 2015. u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

Na konferenciji će biti predstavljeni primjeri dobre prakse u području energetske učinkovitosti gradova Koprivnice, Čakovca, Rijeke, županije Krapinsko-zagorske te poslovnih projekata gdje će svoj primjer energetske obnove predstaviti tvornica Ivančica.

Više o konferenciji danas su medijima iznijeli direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

„Kroz programe Fonda moguće je ostvariti od 40 do 80% bespovratnih sredstava. Odaziv je iz godine u godinu sve veći, a da bi taj trend nastavili moramo govoriti o dobrim projektima i njihovim rezultatima.“ – rekao je direktor Müller.

„Upravo je to i cilj ove konferencije, da na primjerima pokažemo da su ti projekti stvarni, opipljivi i isplativi. Da njihov benefit nije samo usmjeren na korisnika poticaja nego da projekti energetske učinkovitosti utječu na gospodarstvo, razvoj poduzetništva, građevinskog sektora i različitih proizvođača.“ – dodao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Energetskom obnovom obiteljskih kuća i zgrada obuhvaćeno je 19.887 kućanstava. Zahvaljujući tome 65.000 građana unaprijedilo je kvalitetu života, smanjilo potrošnju energije, a time i troškove režija.

A dodatne uštede energije u kućanstvima građani mogu ostvariti kupnjom energetski učinkovitih kućanskih uređaja uz državne poticaje.

Javni sektor uvodi štedljivu javnu rasvjetu, energetski obnavlja vrtiće, škole, domove zdravlja, muzeje i druge objekte.

Privatni sektor koristi bespovratne državne poticaje za energetsku obnovu komercijalnih objekata, potičemo energetsku učinkovitost u turističkom sektoru,  industriji, čime gospodarstvo postaje konkurentnije i održivije.

Sufinancira se i kupnja električnih i hibridnih vozila, ekološki javni prijevoz, tečajevi eko vožnje, čime se doprinosi smanjenju štetnih emisija i čišćem zraku, posebno u gradovima u kojima je pritisak od prometa i najveći.

Konferencija će se održati u srijedu 16. rujna 2015. u Kongresnom centru Forum u Zagrebu u suorganizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Poslovnog dnevnika.



Stranica