Američka tvrtka Bemis Manufacturing Company preuzela IVANIĆPLAST i najavila nova velika ulaganja

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/Ivanićplast naslovna.JPG
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prisustvovao je u Ivanić-Gradu svečanom obilježavanju preuzimanja tvrtke IVANIĆPLAST d.o.o. od strane velike svjetske grupacije Bemis Manufacturing Company sa sjedištem u Winsconsin, SAD-u.
 
Tom prilikom, dosadašnji vlasnik tvrtke Vitomir Klasić u svom je emotivnom obraćanju naglasio kako je izuzetno ponosan na sva dosadašnja postignuća tvrtke te da je u ovom trenutku najvažnije da tvrtka nastavi rasti i razvijati se. „Ovim putem želim se posebno zahvaliti svojim radnicima, njih sveukupno 71 zaposlenih, koji su svojim radom činili da ova tvrtka bude vodeća u cijelom jugoistočnom dijelu Europe po proizvodnji wc sjedala, od čega se čak 80 posto izvozi na strana tržišta“, rekao je Klasić. Tvrtka IVANIĆPLAST godišnje proizvede oko 450 tisuća wc sjedala, a proizvodni asortiman broji oko 60 različitih modela. Izvoze u gotovo 30 zemalja diljem svijeta, od čega najviše u države članice Europske unije.
 
Samo poduzeće osnovano je 1962. godine, bavi se proizvodnjom predmeta iz plastičnih masa, a proizvodi su izrađeni od najkvalitetnijeg urea duroplast materijala koji se osim čvrstoćom i trajnošću odlikuje i antibakterijskim svojstvima. Od tehnologija prerade koriste direktno  i transfer prešanje duroplasta te injekcijsko brizganje termoplasta i duroplasta. Savršenu izvedbu proizvoda garantira moderno opremljen proizvodni kompleks kojeg čini automatizirana proizvodna linija povezana s robotskom jedinicom za preciznu obradu, vertikalne hidrauličke preše i injekcijske brizgalice. Također, obavlja se kontinuirana kontrola kvalitete, testiranje i ispitivanje izdržljivosti proizvoda u različitim fazama i uvjetima.
 
Ovo je idealna prilika za čestitati dosadašnjem vlasniku tvrtke na odličnim rezultatima koji su do sad ostvareni te na činjenici da tvrtku ostavlja bez ikakvih dugovanja i kredita. Vjerujem da je upravo to, uz vrlo korektan partnerski odnos, najbolja moguća dobrodošlica novim vlasnicima iz SAD-a“ naglasio je tom prilikom ministar Horvat. Uz njega, ovom svečanom trenutku prisustvovao je i Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Nj.E. W. Robert Kohorst, zatim gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, kao i novi vlasnici tvrtke Norman Paul Giertz, Philippe Bancken i Peter Probst.
 
Dobra suradnja države i lokalne samouprave nužna je za privlačenje stranih investicija
 
Bemis Manufacturing Company je obiteljska tvrtka osnovana 1901. godine, a njeno vlasništvo i poslovanje proteže se kroz četiri generacije. Bemis ima svjetsku distribuciju u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, Europi i Africi. Pored WC sjedala, proizvode razne ostale proizvode od plastike te specijalne proizvode za potrebe zdravstva i farmaceutske industrije. Ovim povezivanjem grupacija će proširiti svoju prisutnost u Srednjoj i Istočnoj Europi.
 
Po završetku obilaska proizvodnog pogona same tvrtke, svi okupljeni uputili su se prema Poslovnoj zoni Ivanić-Grad koja se proteže na 114 hektara zelene površine, od čega je 100 hektara slobodno za investiranje. Upravo će ovdje Bemis graditi nove pogone, a planirano je i preseljenje cjelokupne europske proizvodnje u Ivanić. Kako je objasnio jedan od direktora tvrtke Philippe Bancken, početno je planirano ulaganje od 5 milijuna eura, te iskorištavanje površine od 45 tisuća m2, a dugoročno i zakup površine od sveukupno 100 tisuća m2.
 
Posebno zadovoljstvo ovim poslovnim planovima tvrtke Bemis izrazio je gradonačelnik Leš, koji je naglasio kako će realizacija ove investicije uvelike promijeniti naličje i općenito poduzetničko ozračje u Ivaniću. „Ovako to izgleda kad postoji dobra suradnja i komunikacija između države i lokalne samouprave, te samih poduzetnika. Mi smo ovdje kako bismo stvorili poticajan okvir, napravili prvi korak, no potrebna nam je i proaktivnost od strane načelnika, gradonačelnika i župana kako bismo zajedno sjeli za stol i napravili sve što je u našoj mogućnosti te potencijalnim investitorima ponudili bolje uvjete od zemalja u našem susjedstvu. Moramo razumjeti da je i među državama danas velike konkurencija po pitanju privlačenja stranih ulaganja te iz tog razloga svi zajedno moramo biti brži i fleksibilniji“, poručio je ministar Horvat te novim vlasnicima tvrtke IVANIĆPLAST, kao i gradonačelniku Ivanić-Grada poželio puno sreće u realizaciji investicije.
 

Stranica