Agenciji za ugljikovodike dodijelit će se 29 milijuna eura za istraživanje geotermalnog potencijala RH putem NPOO 2021.-2026.

Slika /slike/Vijesti/2022/Slika za vijest.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 4. svibnja 2023. pokrenulo je izravnu dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Poziva „Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja“ (referentni broj Poziva: NPOO.C1.2.R1-I2.02) putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Poziv je pokrenut u okviru za Investicije C1.2. R1-I2 „Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“. Stopa sufinanciranja iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti iznosi 29.862.631,89 EUR, dok je ukupna vrijednost projekta 29.922.357,15 EUR. Jedini prihvatljivi prijavitelj u okviru Poziva sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (članka 54., stavak 6 i 7.) je Agencija za ugljikovodike (AZU).
 
Projektom će se izvesti istraživanje geotermalnog potencijala za šest projekata, odnosno na šest područja koja se nalaze u Panonskom dijelu Republike Hrvatske. Financira se procjena geotermalnog potencijala, što bi uključivalo procjenu geotermalnih ležišta gdje ne postoje dostatni podaci da se geotermalni potencijal može sa sigurnošću potvrditi. To se posebice odnosi na područja blizu postojećih toplinskih sustava ili poljoprivrednih zona, a gdje postoji potreba za toplinskom energijom. Geološko-geofizičkom studijom za projekte snimanja geofizičkih podataka analizirati će se 9 lokacija od kojih će se na temelju studije odabrati šest prostora na kojima bi se nastavilo s istražnim radovima. Nakon procijene geotermalnog potencijala na osnovu geofizičkih snimanja te geološko-geofizičkih studija, izdvojiti će se dva najperspektivnija područja te bi se na svakom od njih, izradila po jedna istražna geotermalna bušotina.
 
Prijava na Poziv sustavom eNPOO zaprima se najranije od 5. svibnja 2023. godine, a najkasnije do 25. svibnja 2023. godine.
 
Detaljne informacije o uvjetima Poziva objavljene su na portalu https://fondovieu.gov.hr/ , dok predmetnom Pozivu možete pristupiti OVDJE.


Foto izvor: snimanje seizmike Agencija za ugljikovodike


Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 

Stranica