71 godina od proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera

Slika /slike/Vijesti/8.4.2020. NP Plitvička jezera 2.JPG
Na današnji dan Nacionalni park Plitvička jezera slavi svoj 71. rođendan.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. S površinom nešto manjom od 300 km², ovaj je Park najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a tek 1 % njegove površine zauzimaju jezera kao najatraktivniji dio Parka. Čarobnom harmonijom šume, travnjaka i vode, Plitvička jezera nose poseban doživljaj prirode u svakom godišnjem dobu.

Svojom ljepotom ovaj biser oduvijek je privlačio zaljubljenike u prirodu pa je tako Prezidijum Narodne Republike Hrvatske 8. travnja 1949. godine izglasao Zakon o proglašenju Nacionalnog parka Plitvička jezera i time ovo područje iznimnih prirodnih i kulturnih vrijednosti stavio pod trajni i najviši oblik zaštite.

Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju kaskadno formirana jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera, 26. listopada 1979. godine, okrunjena međunarodnim priznanjem upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Vizija Nacionalnog parka Plitvička jezera iz važećeg Plana upravljanja glasi: „Nacionalni park Plitvička jezera ostat će Svjetska prirodna baština UNESCO-a, hrvatski predvodnik u očuvanju i promicanju jedinstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti u njihovoj valorizaciji kroz održivi turizam, na dobrobit regije, lokalne zajednice i zadovoljstvo posjetitelja.“

Plitvička jezera krasi spoj vode i šume, ali ono što je važno za istaknuti je i bogatstvo prirodne i kulturne baštine. Bogata flora i fauna, raznolikost staništa, arheološki lokaliteti, mlinice i pilane tek su dio vrijednosti Nacionalnog parka Plitvička jezera. Sinergija prirode i ljudskog djelovanja ključ je očuvanja prirodne i kulturne vrijednosti jedinstvenom.

Više o NP Plitvička jezera - na poveznici.

Foto: NP Plitvička jezera

Stranica