Završna konferencija „Savjetodavne usluge za rad na aktivnostima povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje RH kao Gourmet destinacije"

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/R Blažinović prva.jpg

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi projekt koji se financira bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., pod nazivom „Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti“.

Projekt je vrijedan 68 milijuna eura od kojih su 85 % sredstva EU, a preostalih 15 % osigurava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U okviru provedbe Strateškog projekta inicijativa klastera konkurentnosti, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji sa zajednicom ponuditelja: WYG savjetovanje d.o.o., Institutom za turizam i Institutom za razvoj i međunarodne odnose, i velikim brojem partnera na lokalnoj i nacionalnoj razini, provodi projekt za brendiranje Republike Hrvatske kao Gourmet destinacije.

Dana 25. ožujka 2019. u Iloku održana je završna Konferencija pilot projekta „Savjetodavne usluge za rad na aktivnostima povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive Gourmet destinacije“.

Cilj projekta je povezivanje prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive Gourmet destinacije sa uporištem na teritorijalni kapital i regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav, proširenje turističke ponude s ciljem povećanja broja dolazaka i noćenja, te produženje turističke sezone, očuvanje i promicanje nacionalnog i regionalnog identiteta i tradicije, osiguranje prepoznatljivosti, tržišne konkurentnosti i dugoročne održivosti hrvatskog Gourmet proizvoda.

Načelnik Sektora za industrijsku politiku Robert Blažinović, pozdravio je prisutne ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te istaknuo da je tijekom 18 mjeseci provedbe projekta analizirano sadašnje stanje gastronomske ponude u Hrvatskoj, napravljen je Strateški okvir i smjernice za razvoj gastronomskih/gourmet destinacija i proizvoda te su kreirane smjernice za razvoj brenda sadašnjih i budućih gastronomskih destinacija. Također, definiran je Akcijski plan za razvoj gastronomije u Hrvatskoj, a iskustva povezivanja proizvođača iz programa "Gourmet Hrvatska" implementirati će se u područjima poput drvne i automobilske industrije, šumarstva i drugih, a koja su identificirana kao strateška za Republiku Hrvatsku.



Stranica