4. sastanak P-TECC - Republika Hrvatska prepoznata kao energetsko čvorište ovog dijela Europe

  • Slika /slike/Vijesti/2022/DSC02859.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je, u Hotelu Westin u Zagrebu, bio domaćin Ministarskog sastanka u okviru P-TECC inicijative usmjerene na jačanje transatlantske energetske solidarnosti za energetsku tranziciju i sigurnost.

Uoči Ministarskog sastanka nazočnima se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

"Sastanak na ovako visokoj razini u ovom trenutku priznanje je i Hrvatskoj i radu Vlade na tome da se zajedničkim naporima smanje efekti energetske krize za cijelu Europu i cijeli zapadni svijet koji podržava Ukrajinu, a isto tako da se osiguraju priuštive cijene energenata građanima", rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković. 

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je važnu ulogu Republike Hrvatske u budućnosti kao regionalnog energetskog čvorišta – s naftnim terminalom, s LNG terminalom, s Jadranskim naftovodom i ulaganjima u plinovode. Na temu energetske krize koja je pogodila sve gospodarske sektore, upoznao je prisutne s koracima koje je Vlada Republike Hrvatske poduzela da građanima i gospodarstvu olakša potencijalni energetski udar. Iskazao je punu solidarnost s Ukrajinom, odnosno Ukrajincima, naglasivši da će Europska unija pomoći oporavku te države. 

„Događanja u posljednjih godinu dana su pokazala kako je P-TECC inicijativa više nego relevantna kada je u pitanju klimatska i energetska globalna politika. Usprkos svim izazovima, odgovorno gledamo prema niskougljičnoj budućnosti i predano radimo na osiguravanju financiranja kojima ćemo ubrzati procese vezane uz sigurnost opskrbe, diverzifikaciju izvora energije, jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske učinkovitosti. Stoga smo posebno zadovoljni što je Hrvatska postala važno energetsko čvorište ovoga dijela Europe te što smo upravo na ovogodišnjem P-TECC-u inicirali osnivanje radne grupe za geotermalnu energiju kojoj će zadatak biti da promovira prednosti geotermalne energije koja uvelike može doprinijeti dekarbonizaciji“, izjavio je ministar Davor Filipović.

Ministrica energetike Sjedinjenih Američkih Država Jennifer M. Granholm ukazala je na važnost energetske neovisnosti, kao i na važnost  čistih i obnovljivih  izvore energije te pohvalila izuzetne napore koje su Republika Hrvatska i Europska unija podnijele kako bi se ostvarila energetska neovisnost i sigurnost nakon agresije Rusije na Ukrajinu. 

Ministrica Granholm istaknula je da su, nakon početka rata u Ukrajini, vlade europskih zemalja uložile puno napora da bi zaštitile svoje građane od posljedica ratnih zbivanja u segmentu energetike. Naglasila je da mnogi dijelovi svijeta imaju potencijal u geotermalnim izvorima, čistoj, obnovljivoj energiji, te da Hrvatska, pogotovo u tome, ima veliki potencijal. „Imate resurse, i to u obilju, tako da bi Hrvatska mogla biti neodoljiva za realizaciju ovih projekata ako okolnosti budu dobre. I to je jedan od razloga zašto smo danas ovdje", naglasila je ministrica Granholm.

Na marginama Ministarskog sastanka ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao je niz bilateralnih sastanaka. Susreo se s ministrom gospodarstva Sjeverne Makedonije Kreshnikom Bekteshijem te održao sastanak s Glavnom direktoricom Europske komisije za energetiku Ditte Juul Jørgensen. Bila je ovo prigoda i za sastanak ministra Filipovića s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm te ministricom gospodarstva Republike Kosovo Artanom Rizvanolli.

 



Stranica