Održana konferencija „Hrvatska na putu OECD: Što donosi članstvo?“

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru službenog posjeta glavnog tajnika Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) gospodina Mathiasa Cormanna, održana konferencija „Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?“. Sudionicima konferencije obratili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Mathias Cormann, glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da će članstvo u OECD-u, klubu najrazvijenih zemalja svijeta u koji bi Hrvatska mogla biti primljena za koju godinu, biti dodatni instrument za provođenje reformi u zemlji i unaprjeđenje društvenog razvoja.  
„To je još jedan instrument za unaprjeđenje reformskih procesa kojem je prethodilo učvršćenje međunarodnog položaja Hrvatske čiji su odraz pristupanje Schengenu i europodručju. Kroz smjernice i programe OECD-a doći će do poboljšanja svih onih segmenata hrvatskog društva koje smo doveli na jako visoku razinu članstvom u EU-u, a članstvom u OECD-u ćemo učiniti još boljim. Posebnu dodanu vrijednost predstavlja sustav koji će unaprijediti korporativno upravljanje tvrtkama u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu“, istaknuo je premijer Plenković.
Glavni tajnik OECD-a Matthias Cormann poručio je kako će pristupanje OECD-u biti pozitivno transformativno putovanje za Hrvatsku koje će doprinijeti rastu životnog standarda za Hrvatsku te približavanja prihodima i produktivnosti hrvatskog gospodarstva prosjeku OECD-a.
„To nisu samo formalnosti, već će pružiti opipljivu korist stanovnicima“, istaknuo je  glavni tajnik Cormann.
 
Tijekom konferencije održana je panel rasprava na temu puta Republike Hrvatske u OECD na kojoj je, kao jedan od panelista, sudjelovao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Tom prigodom ministar Filipović je najavio da će se hrvatsko gospodarstvo ove godine putem smanjenja parafiskalnih nameta rasteretiti za oko 132 milijuna eura, dodavši da je to jedno od pitanja na kojem se surađuje s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ministar Filipović izjavio je da je ulazak u OECD posljednji vanjskopolitički cilj koji Hrvatska još treba ostvariti. "Ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu donio je trenutne učinke i pozitivnu prevagu za hrvatsko gospodarstvo. Jedan od primjera je investicija tvrtke Jabil u Osijek, koja će donijeti više od 1.500 novih radnih mjesta, a tu je i ulaganje Knaufa u proširenje proizvodnje u Novom Marofu, vrijedno oko 120 milijuna eura", rekao je ministar.

"OECD će nam dati dodatnu snagu, da bi bili još jači na svjetskoj investicijskoj mapi. Dat ćemo sve od sebe da primjenimo najbolje prakse koje nam OECD sugerira, da zajedno radimo i napravimo novi strateški okvir za poticanje stranih ulaganja", izjavio je ministar Filipović.

 



 

Stranica