Ministar Filipović održao sastanak s predsjednikom Senata Kanade Georgom J. Fureyem

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, uz najbliže suradnike, održao je danas sastanak s predsjednikom Senata Kanade Georgom J. Fureyem i suradnicima Alanom Bowmanom, veleposlanikom Kanade u Republici Hrvatskoj, Anthonyem Alexanderom Deanom, senatorom u Senatu Kanade, Robertom Scottom Blackom, senatorom u Senatu Kanade i Margaret Dawn Anderson, senatoricom u Senatu Kanade.
 
Službeni uzvratni bilateralni posjet predsjednika Senata kanadskog Parlamenta Fureyja odvija se u godini obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kanade. Hrvatska i Kanada su tijekom tri desetljeća dostigle visoku razinu suradnje i razumijevanja, kako bilateralno tako i u međunarodnim forumima, a u budućnosti se, nakon ulaska Republike Hrvatske u Schengen i eurozonu te iskorištavanjem pozitivnih utjecaja CETA-e, očekuju pomaci i u gospodarskom smislu. Glavne teme današnjeg sastanka odnosile su se na gospodarski razvoj Republike Hrvatske, strane investicije, utjecaj ulaska u Schengen i uvođenje eura te globalno aktualnu temu utjecaja rata u Ukrajini na energetiku.
 
„Uzimajući u obzir visok stupanj povezanosti Republike Hrvatske s europodručjem, ocjenjujemo da bi uvođenje eura, zbog nižih transakcijskih troškova i lakše usporedivosti cijena te smanjenja valutnog rizika, moglo pojačati hrvatsku razmjenu robe i usluga, posebice turističkih, te pogodovati privlačenju inozemnih ulaganja“, istaknuo je ministar te kazao kako će hrvatski gospodarstvenici i izvoznici ostvarit dodatne koristi od slobode kretanja osoba bez unutarnjih graničnih kontrola, što će povećati pozitivan učinak liberalizacije prekogranične trgovine robama i usluga.
Trenutna agresija Ruske Federacije na Ukrajinu je pokazala kako su nužna kratkoročna i učinkovita rješenja za podizanje sigurnosti opskrbe i stabilizaciju cijena energenata, kao i srednjoročni i dugoročni programi razvoja s ciljem otklanjanja mogućih budućih prijetnji ovog tipa u EU.
 
„Vezano za proizvodnju i dobavu plina u Republici Hrvatskoj, domaća proizvodnja pokriva oko 20% hrvatskih potreba. No, strateškim potezima smo dodatno povećali sigurnost opskrbe. Osim što su napravljena nova otkrića koja će povećati domaću proizvodnju u budućnosti, tu je i LNG terminal koji osigurava stabilnost po pitanju transporta i opskrbe plinom u Hrvatskoj te je donesena odluka o povećanju kapaciteta LNG terminala, kao i infrastrukture za transport plina koja će biti od koristi cijeloj regiji“, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Stranica