Ministar Filipović na 6. međunarodnoj energetsko-naftnoj konferenciji ,,RePowerEU: Aktualni izazovi europske energetske sigurnosti“

Ministar Davor Filipović otvorio je 6. međunarodnu energetsko-naftnu konferenciju pod nazivom ,,RePowerEU: Aktualni izazovi europske energetske sigurnosti“, u organizaciji JANAF-a, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Okupljenima su se obratili i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić.

"U vrijeme u kojem se događaju tektonske promjene s dalekosežnim posljedicama, Republika Hrvatska osigurala je nesmetanu opskrbu energentima vodeći računa i o diversifikaciji. Uz to, Hrvatska se profilira kao energetsko središte ovog dijela Europe na način da osigura dobavu energenata i za nama susjedne države. To je ujedno i jedna od najvažnijih tema u današnje vrijeme, a pokazujemo da Hrvatska ima važnu ulogu u sigurnosti opskrbe i susjed na kojeg se može računati", izjavio je ministar Filipović.

Na konferenciji su se okupili vodeći europski naftni i energetski stručnjaci radi razmjene mišljenja, informacija i iskustava o aktualnim izazovima energetskog i naftnog tržišta, geopolitičkim i energetskim nužnostima ubrzanja provedbe EU politike sigurnosti opskrbe energijom, kao i zbog sagledavanja potencijala i razvojnih mogućnosti primjene plana RePowerEU kroz njegovo poticanje diverzifikacije izvora i pravaca opskrbe energijom te štednju energije i proizvodnju čiste energije.

U sklopu konferencije predstavljen je pregled globalnog i regionalnog energetskog tržišta, a održao se je i panel na kojem su sudjelovali predstavnici istaknutih energetskih kompanija.
 
 

Stranica