Ministar Filipović s izaslanstvom HOK-a razgovarao o aktualnim problemima obrtništva

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Davor Filipović s najbližim suradnicima primio je na radni sastanak predstavnike Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.
 
Ministar Filipović primio je predstavnike Hrvatske obrtničke komore kako bi se uspostavio konstruktivni odnos, te dogovorili koraci za zajedničko partnersko djelovanje. Predstavnici HOK-a apostrofirali su probleme hrvatskog obrtništva koje se niz godina susreće s vrlo ozbiljnim izazovima, a za koje je razvidno da će se nastaviti i u 2023. godini. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore naglasio je kako su obrtnici, unatoč činjenici da odgovaraju cjelokupnom privatnom imovinom za obveze nastale u obavljanju obrta, uz pomoć Vlade RH preživjeli dvije izrazito teške godine pandemije i posljednju godinu nezapamćene energetske i ekonomske krize.
 
Potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar naglasio je kako vjeruje da su obrtnici, unatoč svim nedaćama, u trenutcima povijesnog trenutka uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Republici Hrvatskoj pokazali integritet i povjerenje u odnosu prema potrošačima. Primjeri povećanja cijena rezultat su evidentnog povećanja ulaznih troškova, o čemu su ministru predočeni konkretni dokazi koji ukazuju na opravdano povećanje cijena kod obrtnika u razumnim postotcima.
 
Za dio obrtnika, koji posluju u prostorima jedinica lokalnih samouprava za koje su najamnine značajno porasle, povećani su time i ulazni troškovi obrtnika. Ministru je predložen model kojim bi se obrtnici koji posluju u državnim prostorima dodatno rasteretili.
 
Jedna od tema razgovora bio je i nastavak partnerske suradnje u obrazovanju, kao što je recentni primjer u Sisku. Naglasak je na poticanju mladih za upisivanje deficitarnih obrtničkih zanimanja u srednjim školama kroz dodatna stipendiranja. Za uspješnu provedbu strukovnog obrazovanja nužan je sustav potpora za naknade majstorima mentorima te za provedbu naukovanja. Hrvatska obrtnička komora apelirala je i da se više kontrolira neregistrirane gospodarske djelatnosti uključujući i kontrole kupnje repromaterijala na veliko.
 
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica je skrenuo pozornost na potrebe osnaživanja turističkog sektora kao pokretača lokalnog gospodarstva. 
 
Zaključno je istaknuto kako će se i dalje inzistirati na partnerskom odnosu Hrvatske obrtničke komore i Vlade RH.  

Stranica