30 godina znaka zaštite okoliša EU Ecolabel

Na Svjetski dan znaka zaštite okoliša 13. listopada 2022. slavi se 30 godina znaka zaštite okoliša EU Ecolabel. Prije tri desetljeća, 1992., službeno je pokrenuta uredba EU Ecolabel s ciljem uspostavljanja sustava označavanja na razini cijele Europske unije koji bi isticao proizvode s manjim utjecajem na okoliš, na temelju pouzdanih i znanstvenih informacija. Od tada se pretvorio u veliki i priznati znak, koji pomaže potrošačima da naprave održiviji izbor. 83.000 proizvoda i usluga sa znakom EU Ecolabel dostupno je na tržištu Europske unije, a njihov se broj posljednjih godina brzo povećava.
 
EU Ecolabel je potvrda o održivosti za neprehrambene proizvode i usluge. Pokriva 26 kategorija kao što su deterdženti i proizvodi za čišćenje, proizvodi od papira, kozmetika, tekstil, namještaj i elektronika, kao i turistički smještaj u hotelima i kampovima, a u razvoju je i nova kategorija za održive financijske proizvode.
Ovu oznaku vodi Europska komisija, a kriteriji prema kojima se oznaka može dodijeliti biraju se u dogovoru sa skupinama za zaštitu okoliša kao što je Europski ured za okoliš (EEB) i potrošačkim organizacijama kao što je Europska organizacija potrošača (BEUC).
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je nadležno tijelo za znak EU Ecolabel u Hrvatskoj te je dodijelilo ovaj znak za 34 proizvoda i 9 usluga.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo turizma i sporta vode zajedničku kampanju da hrvatski turizam budu što više zelen uz pomoć znaka EU Ecolabel.
Više informacija o znaku EU Ecolabel dostupno je na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug-4925/okolis/eko-oznake/znak-zastite-okolisa-europske-unije-eu-ecolabel/1420 .
 
Tijekom proteklih 30 godina EU Ecolabel je postigao mnogo i nastavlja igrati ključnu ulogu u podupiranju održivog ponašanja potrošača i politike Europske unije. U narednom periodu radit će se na daljnjem rastu broja proizvoda i usluga s oznakom EU Ecolabel, povećanju ponude proizvoda s oznakom EU Ecolabel za poticanje zelenog poslovanja, te jačanju sinergije između različitih politika radi prepoznavanja uloge znaka EU Ecolabel za kružno gospodarstvo, zelenu tranziciju i zaštitu potrošača.

Stranica