Državni tajnik Šiljeg primio veleposlanika Novog Zelanda NJ. E. g Anthonija Georgea Simpsona

Državni tajnik Mario Šiljeg sastao se s veleposlanikom Novog Zelanda u Republici Hrvatskoj Nj.E. Anthonijem Georgeom Simpsonom.

Sugovornici su istaknuli izrazito dobre i prijateljske odnose između dviju zemlja te želju za jačanjem suradnje na područjima od uzajamnog interesa, posebice ističući važnost hrvatske zajednice na Novom Zelandu. Veleposlanik Simpson najavio je svoj skorašnji odlazak s mandata u Republici Hrvatskoj te objavio dolazak nove veleposlanice sredinom 2023.

Veleposlanik je napomenuo da je europsko tržište sve važnije za Novi Zeland te zahvalio na podršci koju je Hrvatska pružila sklapanju Ugovora o slobodnoj trgovini između Europske unije i Novog Zelanda. Državni tajnik je naglasio mogućnosti koje bi Novom Zelandu mogle pružiti hrvatske morske luke i uspostava kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea.
Završno, veleposlanik je istaknuo podršku Hrvatskoj za pristupanje OECD-u te ponudio znanje i iskustvo Novog Zelanda kako bi put Republike Hrvatske prema članstvu bio što uspješniji.

Stranica